Как изглежда хлябът в различните страни?

Струва ни се, че хлябът си е просто хляб и навсякъде е еднакъв. Всяка страна пече хляб по собствена рецепта и го оформя според вкуса си. Ще се запознаем с това как изглежда хлябът в различните страни и с какво е по-особен.


Pão де Queijo (Бразилия)

Pão де Queijo (Бразилия)

Тези очарователни малки сиренки, освен в Бразилия, се срещат и в редица други страни на Южна Америка. Направени са от маниока или царевично брашно. За тестото не се използва мая или друг набухвател, а сиренето и яйцата са основни съставки.

Pain de Ménage (Квебек)

Pain de Ménage (Квебек)

Този обикновен бял хляб с френско-канадски произход е наречен още фермерски. Приготвя се от брашно, вода и мая. Нарязва се още, докато е топъл.

Naan (Индия)

Naan (Индия)

Прилича на печени палачинки и се среща в цялата Юго-Източна Азия. Най-вкусни са със сметана и разтопено масло. Към този хляб може да се добави абсолютно всичко – от билки до тиквени семена и сирене.

Pretzel (Германия)

Pretzel (Германия)

Меки кравайчета- отлично угощение за гост или за семейната трапеза. Формата на този хляб може да бъде различна, всичко зависи от фантазията и уменията на домакинята. Има легенда, че Pretzel се е появил тогава, когато по молба на баварския крал, хлебарят изпекъл хляб, през който три пъти може да се види слънцето.

Basque Pumpkin Bread ( районът, обитаван от баските)

Basque Pumpkin Bread ( районът, обитаван от баските)

Хляб от царевично брашно и тиква. Ясно е, че и двете съставки са донесени от Америка от Христофор Колумб и са попаднали в кухнята на Юго-Западна Франция и Северна Испания.

Challah (Израел)

Challah (Израел)

Този преплетен яйчен хляб традиционно се сервира в събота и на празници, в панет на манната, паднала от небето, която нахранила евреите по време на излизането им от Египет. Това е леко подсладен хляб със златиста кора. Стафиди, сусам и маково семе са най-честите добавки към хляба, много напомнящ нашия козунак.

Pan de Muertos (Мексико)

Pan de Muertos (Мексико)

Сладък яйчен хляб, подправен с анасон и украсен с череп и кости се приготвя специално за Деня на мъртвите в Мексико.

Frybread (САЩ)

Frybread (САЩ)

Традиционен пържен хляб, много калорично ядене с противоречива история. Казват, че датира от времето, когато индианците били изселени от земите си. Брашно, захар и мас. Към тестото може да се добавя и тиква.

Simit (Турция)

Simit (Турция)

Тези чудесни сусамови гевреци, макар и сухи, са много вкусни и питателни.

Лаваш (Кавказ)

Лаваш (Кавказ)

Плосък като палачинка хляб от пшеничено брашно. Понякога е тънък колкото лист хартия. В такъв лаваш може да са завие месо, сирене, гъби или зеленчуци.

Focaccia (Италия)

Focaccia (Италия)

Фокачата е кръгла прародителка на пицата с билки. Прилича на нашата погача, но е с маслини, зехтин и босилек. Тестото се приготвя без мая.

Brioche (Франция)

Brioche (Франция)

Хляб, замесен с бирени дрожди. Масленото сладко тесто е визитната картичка на Франция. По форма, хлябът прилича на няколко кръгли кифли, сплетени в едно.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner