Как растат любимите екзотични плодове?

Всички обичаме екзотични плодове и не излизаме от супермаркета без нещо вкусно, доставено от далечни страни. Истината е, че познаваме само плодовете, но за повечето не знаем дали са брани от дървета или от храсти и как изглеждат в неоткъснат вид.


Как растат ананасите

Как растат ананасите

Родината на ананаса е Америка. Именно тук са най-големите ананасови плантации на света. Ананасът е наземно тревисто растение с бодливо стебло и дълги листа. Когато листата се съберат в розетка, се образува цветонос с разнополови цветове. Цъфтежът продължава от 2 седмици до един месец. В последствие се образува плодна шишарка – ананас.

Как растат лимоните

Как растат лимоните

Лимоните растат на дървета, които достигат от 3 до 6 метра на височина. Лимоновите клони имат дълги остри шипове. Дървото цъфти един път годишни и един път се берат плодове. Обикновено лимоните се събират зелени, за да не се развалят за времето на транспортирането. Зелените лимони могат да се съхранят повече от 4 месеца, а узрелите само за около 2 седмици на прохладно и тъмно място.

Как расте папаята

Как расте папаята

Папаята расте на дърво, което напомня палма. Първоначално този плод е бил отглеждан предимно в Мексико. Папаята е бързо растящо растение, което и бързо загива и работниците трябва щателно да следят са състоянието на листата и ствола на растението. Няколко месеца след цъфтенето се събират плодовете- леко зелени. Папаята доузрява на стайна температура.

Как расте мангото

Как расте мангото

Мангото е плод на дърво, което не обича резки промени в климата и висока влажност. За родина на мангото се смята Бирма. Манговото дърво е многогодишно и често се използва за изработка на мебели. Някои от дърветата достигат възраст от над 300 години.

Как растат фурмите

Как растат фурмите

Фурмите растат на палми в страните от Близкия Изток и Северна Африка. Само 4 години след засаждането на костилка и грижи за растението, то започва да дава плодове. С всяка година, количеството плодове се увеличава.

Как растат кокосовите орехи

Как растат кокосовите орехи

Кокосовите палми за уникални дървета, които могат да достигнат до 30 метра на височина. Палмата се окичва с плодове средно 8 години след засаждането ѝ.

Как расте кивито

Как расте кивито

Храстите киви повече напомнят за лиани, които се обвиват около ствола на дърво. Природната среда на обитаване на това растение е влажна и сенчеста гора. В плантациите отглеждат киви като лози, със специално подпорки.

Как расте грейпфрутът

 Как расте грейпфрутът

Думата „грейпфрут“ се превежда като плод, който расте на гроздове. Дървото израства  обикновено до 7 метра, но може да стане и двойно по-високо. Това е вечнозелено растение, което предпочита топлия субтропически климат.

Как расте райската ябълка

Как расте райската ябълка

Дървото достига до 8-10 метра височина. Започва да дава плодове на 3-4 годишна възраст. Може да имат закръглена, закръглено-сплесната или късо-конусовидна форма. Характерен признак е четириделната елипсовидна чашка, която след узряването остава на плода.

Как растат бананите

Как растат бананите

Въпреки, че често използваме понятието бананово дърво и е широка разпространена представата, че бананите растат по палмите, в действителност те не са дървета, а тревисти растения, култивирани от праисторическите народи на Югоизточна Азия и Западна Океания. Те достигат височина от 2 до 12 метра /според вида/, а плодовете се развиват само от женските цветове.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner