Най-скъпите породи котки в света

Най-ласкавите и забавни животни са компания на хората от повече от 11 хиляди години. Днес една котка може да струва колкото една нова кола. Вижте 10 от най-скъпите домашни любимки.


1. Шотландска клепоуха (скотиш фолд)

Шотландска клепоуха (скотиш фолд)

 Невероятно популярна, мила и интересна порода. Тази котка лесно се разпознава по ушната мида. Характерната мутация на ушите се е появила в следствие на мутация на гените и станала отличителна черта на породата. Първата котка от тази порода се появила в Шотландия през 1961 г. Котките са със спокоен характер, добродушни, игриви, умни и общителни. Цената на скотиш-фолд е от 300 до 1600 долара.

2. Канадски сфинкс

Канадски сфинкс

Канадският сфинкс е един от представителите на най-древните породи котки. Историята им започва още от времето на фараоните. Това са изключително общителни и ласкави животинчета, много предани на стопаните си. Дрямката в странна поза е любимото им занимание. Струват от 500 до 1700 долара.

3. Мейн-кун

Мейн-кун

Много едра порода домашни котки. Интересното си име дължат на огромната пухкава опашка и своеобразната си окраска, подобно на енот (coon-енот). Дължината на тялото е 1,5 м, а теглото може да достигне до 15 кг. Въпреки големите си размери, котката е много добронамерена. Цената на Мейн-кун е в рамките от 700 до 1800 долара.

4. Руска синя котка

Руска синя котка

Една от най-благородните породи котки. Става известна извън пределите на Русия още през 1892 г. Главната ѝ особеност е късата  гладка козина със синьо-сив цвят с платинени отенъци. Тези котки са послушни и добри, но са егоисти и не обичат някой да нарушава личното им пространство. Съществува поверие, че Руската синя котка носи късмет у благополучие. Такъв талисман струва от 700 до 2000 долара.

5. Серенгети

Серенгети

Серенгети е порода, получена от кръстоската между ориенталска и бенгалска котка. Името си дължат на местоoбитанието си, а именно резервата Серенгети в Танзания. Средното им тегло е около 10 килограма. Имат красиви и стройни крака, здраво телосложение и големи уши. Животните са мили и миролюбиви. Цената им е от 700 до 2000 долара.

6. Тойгер

Тойгер

Още една впечатляваща с габаритите си порода. Външно прилича на тигър. Сравнително скоро създадена порода, а целта на създаването ѝ е да се привлече общественото внимание към проблема с опазването на тигрите в дивата природа. Средното тегло на котките Тойгер е 8 килограма. Имат спокоен темперамент, интелигентни са и лесни се обучават. Този мини-тигър струва от 700 до 2500 долара. 

7. Хибридна бенгалска котка

Хибридна бенгалска котка

Изкуствено създадена порода в края на 80-те години. Получена е от кръстосването на леопардова азиатска и обикновена домашна котка. Има красива гъста козина и леопардова окраска. Бенгалските котки са много общителни и не обичат да остават сами. Много обичат водата. Цената е от 1700 до 4000 долара.

8. Американски кърл

Американски кърл

Порода със средно дълга козина, разпознаваема по интересните си уши, които са леко обърнати назад. Котетата се раждат с нормални уши, но през първите 10 дни те се преобразяват. Такова любопитно игриво чудо струва от 1500 долара нагоре.

9. Хибридно сафари

Хибридно сафари

Много рядка порода, получена от кръстосването на дивата котка  Жофроа с обикновена домашна котка. Това необикновено животно се смята за най-любвеобвилното от останалите скъпи хибридни породи. Струва около 6000 долара.

10. Савана

Савана

Най-скъпата хибридна порода, рожба на домашна котка и африкански сервал. Породата съществува от около 30 годни. Теглото на котката достига до 16 килограма, а на ръст стига до 60 см. Най-масивната порода от всички видове домашни котки. Има висок интелект и жизнена енергия. Цената ѝ впечатлява повече от красотата ѝ. Струва 22 000 долара.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner