Пет теории за изчезването на мамутите

Защо измряха огромните бозайници?


За да отговорим на въпроса трябва първо да разберем що за животни са мамутите и кога са съществували. Мамутите за бозайници от семейство Слонови, но са били двойно по-големи от днешните си наследници. На височина достигали до 5 метра и половина, а теглото им надвишавало 11 тона. Били с огромни туловища и не толкова големи, в сравнение с общия вид, уши и крака. Бивните им били дълги по 4 метра. Живели преди 2 милиона-9 000 години в Евразия, Африка и Северна Америка. Резултатите на учените доказват, че в Америка и Евразия са изчезнали преди 12 000 години, но неотдавна било изяснено, че малка популация е съществувала в Аляска до 3 750 година преди новата ера. Според други данни, на руския остров Врангел в Северния ледовит океан са открити останки от мамути, живели до 1650 г. преди новата ера. Съществува теория, че големи слоноподобни животни съществуват и днес, но за това няма сериозни доказателства. Кои са причините, които са довели до измирането на мамутите?

1. Висленския ледников период

1. Висленския ледников период

Според тази теория, болшинството мамути са изчезнали  преди 10 000 години по време на последната ледникова епоха.

2. Ловците от горния палеолит

2. Ловците от горния палеолит

Според някои изследователи, това е единствената сериозна причина за изчезването на големите животни. Палеонтолозите твърдят, че древните ловци са били в състояние да изтребят цели популации мамути заради месото и кожата. Скептиците са на мнение, че човешката роля за тази глобална катастрофа е силно надценена, защото ако беше истина, щеше да повлече след себе си и измирането на други видове животни.

3. Изменение на климата и липса на храна

3. Изменение на климата и липса на храна

Има някои доказателства, според които краткото затопляне е довело до топене на ледници и унищожаването на растителността. Водата потопила болшинството от териториите, обитавани от семействата мамути. Теорията гласи, че слоноподобните просто не са имали шанс да преживеят без храна в условията на глобалното затопляне.

4. Падането на комета в Северна Америка

4. Падането на комета в Северна Америка

Учените са на мнение, че взривът от кометата на територията на днешна югоизточна Канада преди 12 900 хиляди години напълно е могъл да допринесе за измирането на мамутите, на други животни и на голяма група от древните хора. След взрива на астероида, огромно цунами преминало през цялата планета и потопило 90% от сушата на Земята. Шанс за оцеляване имали само низшите бактериални форми на живот.

5. Мащабна епидемия

Случаите на чума се наблюдавали много преди нашата ера. Но епидемията не би могла да унищожи цялата популация на хора и животни 10 000 години преди новата ера. Това е нова и слаба теория за измирането на мамутите и все още не са намерени доказателства за ролята на чумата в този процес.

Това не е целият списък от теории и версии за изчезването на огромните бозайници, но колкото повече стават твърденията, толкова повече се отдалечаваме от истината.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner