Топ 10 факти за YouTube

YouTube е втората по популярност търсачка след Google и една от най-популярните социални мрежи. Милиони хора я използват ежедневно, но почти никой не знае основните факти за YouTube.


1. Посетителите на YouTube

Посетителите на YouTube

Всеки месец, видеохостингът се посещава от повече от милиард ползватели или  от всеки трети, влязъл в Интернет. Ежедневно се разглеждат милиарди часове видео клипове. И още един удивителен факт – всяка минута в  YouTube се качва повече от 300 часа нова видео информация.

2. Най-дългото видео

Най-дългото видео

На сървъра на сайта се съхранява видео с дължина 596,5 часа, което се равнява на почти 25 денонощия. Видеото е създадено по неясни причини от програмист от Питсбърг. През цялото време се наблюдава само сив екран. Възможно е, видеото да е качено за да се пробва издръжливостта на системата или нещо подобно. Въпреки това, клипът има 2,8 милиона преглеждания.

3. Забрана на YouTube

Забрана на  YouTube

Много страни забраняват  YouTube или някои негови канали, които минават през специални филтри. Основните причини за забраната са религиозни и политически. Сайтът е блокиран в Китай и в една част от мюсюлманските страни.

4. Създаване на сайта

Създаване на сайта

Домейнът  youtube.com  е регистриран на 14.02.2005 г. Негови основатели са трима бивши служители от PayPal. Отначало  в сайта се използва технологията     Flash Video, която позволява да се възпроизвежда не лошо видео и да се предават малко данни.

5. Utube

Utube

В момента на регистрация на домейна youtube.com вече съществувал сходен домейн  на  фирма-производител – utube.com. Проблемите на компанията Utube се увеличили с нарастването на популярността на  YouTube. Еднаквото произношение и подобното изписване на домейните довело до много недоразумения за фирмата-производител, от която дори подали съдебен иск на  YouTube, но той бил отхвърлен. Така фирмата преминала на нов адрес:utubeonline.com 

6. Първоначалната цел на сайта е друга

Първоначалната цел на сайта е друга

YouTube е замислен като сайт за запознанства. Идеята за промяната на целта на сайта дошла на създателите когато се опитали да прехвърлят видеоклип и имало ограничения за размера му. Именно тогава решили да направят сайт за видеообмен.

7. Първият потребител на YouTube

Първото видео е качено на сайта от един от основателите на  YouTube Джавед Карим. Клипът е дълъг 18 секунди и представлява разказ за разходка в зоопарк.

8. Продажба на видеохостинга

Продажба на видеохостинга

Компанията Google купува акциите на  YouTube за 1,6 милиарда долара през 2006 година. 

9. Крачка към успеха

Крачка към успеха

Не е много известно, но много от сегашните знаменитости започват кариерата си именно с  YouTube. Първо качват свой клип в интернет, а после славата ги настига. От тук тръгва дори скандалната персона Джъстин Бийбър, след като майка му качва клип, на който младежът пее и скоро подписва договор с музикална компания, забелязала го в  YouTube. Джъстин притежава и своеобразен рекорд в  YouTube – за клип с най-много нехаресвания – повече от 6 милиона дислайкове.

10. Принципът 5/95

Принципът  5/95

Съществува принцип на Парето, който гласи следното:“20% усилия дават 80% резултат, а останалите 80% усилия – едва 20% резултат.“ Статистиката на  YouTube илюстрира този принцип още по-ярко. Работата е в това, че само 5% от всичките клипове в YouTube събират 95% от цялата аудитория на сайта.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner