Топ 10 градове - призраци

Въпреки, че са плашещи, градовете - призраци привличат туристите като магнит. Когато попаднеш в такъв град, усещането е като да си обграден от декори на фантастичен филм и си представяш каква ще е обстановката, ако изчезне всичко живо на планетата.


Чайтен

Чайтен

Чилийското градче опустява след изригването на вулкан преди няколко години. За щастие, жителите на града успели да се евакуират и да спасят живота си. Действието на вулкана продължило половин година и са това време градът бил затрупан с слой пепел, с дебелина няколко метра. Само най-високите части на къщите останали да стърчат на повърхността.

Намие

Намие

Технологична катастрофа спряла живота в този японски град. След аварията на АЕЦ „Фукушима“ преди 3 години, от голям град с много население, Намие се превърнал в град-призрак. Достъпът към града е затворен и до момента, защото нивото на радиацията все още е много високо.

Сан Жи

Сан Жи

Според замисъла на архитектите, град Сан Жи трябвало да стане един от най-добрите курорти на света. Строителството на града започнало още в средата на миналия век. За осъществяването на проекта били отделени огромни средства, а  дизайнерските решения били препратки към бъдещето. Градът се строял, но желаещи да живеят в него така и не се намерили. Всички се страхували от съчетанието на много стъкло с пластмаса. Сега това звучи странно, но тогава хората отказвали да живеят в подобни домове.

Освен това, строителството било съпроводено от много нещастни случаи – умирали работници и екскурзоводи, водачи на групи с туристи. Хората, пристигащи в Сан Жи на екскурзия, твърдели, че се чувстват некомфортно. Скоро инвеститорите изоставили проекта. Когато напуснали и последните строители, градът бил завзет от клошари, но и те не се задържали дълго. Разказвали, че през нощта из града бродят мъртъвци. В края на краищата, властите решили да демонтират града.  Но хората от околността излезли на протести, защото според народните поверия, душите на мъртвите трябва да имат свой дом, иначе отиват при живите. Така Сан Жи преминал в списъка на градовете-призраци.

Фамагуста

Фамагуста

Само вятърът се разхожда по улиците на кипърския град. От домовете не се чува и звук, а през стените пробива стеблата на растения. Градът опустява в резултата на войната между Гърция и Турция. Всяка от страните оспорвала правото на владеене на този град. Днес Фамагуста играе ролята на своеобразна граница между двете държави.

Централия

Централия

Днес градът, разположен в американския щат Пенсилвания, внушава ужас, а някога е бил благополучно миньорско селище. След закриването на мината, поминъкът за района не изчезнал. Хората започнали да се занимават със селско стопанство. Веднъж кметството решило да изгори сметището на града. Това било фатално за града. Залежите от въглища били толкова близо до повърхността, че когато боклукът изгорял, земята продължила да тлее. Хората започнали да се натравят с газовете от горенето, но все още не напускали града. Това станало, когато под земята започнали да се образуват кухини от изгорелите въглища и асфалтът започнал да пропада заедно с къщите. И до днес, там има тлеене на въглища, а над запазените къщи се стеле дим.

Детройт

Детройт

Към днешна дата този американски град не е съвсем пуст, там все още има някакви хора, но тенденцията е и те да напуснат. Някогашният голям град с развита промишленост и величествени  сгради, днес е жалко зрелище. Проблемът тук е, че автомобилните компании, разположени в града, започнали да назначават в заводите си предимно чернокожи работници и започнали да прииждат афроамериканци от цялата страна. Първото поколение чернокожо население в Детройт работело съвестно в заводите, но техните деца не искали да правят това и се занимавали предимно с грабежи. По това време белите станали малцинство в града, а черната престъпност се разгърнала във всички посоки. Така бялото население постепенно напуснало града. Промишлените корпорации се лишили от работна ръка и също изоставили Детройт. Днес в града има предимно асоциални елементи.

Припят

Припят

Градът на атомните енергетици в Украйна станал известен на целия свят, след ядрената катастрофа в Чернобил преди 30 години. Град Припят останал като паметник  на злия човешки гений, който може както да създаде нещо велико, така и да сътвори ужас като този.

Тайм Бич

Тайм Бич

Градчето от САЩ, щата Мисури е унищожено не от природни катаклизми, не от технологична катастрофа, а от човешката глупост и безотговорност. Жителите на градчето поискали да решат проблема с прахоляка  и извикали първата  попаднала им фирма да асфалтира улиците, като дори не се запознали в детайли с документацията ѝ. Новият асфалт имал някакви странни примеси и с времето жителите на града  и домашните животни започнали масово да измират. Оказало се, че улиците били залети с отровен диоксин.

Вила Епекуен

Вила Епекуен

Някога това елитно късче земя в Аржентина било подготвено да привлича само богати туристи. Имало множество СПА-салони по крайбрежието на лимана. Местните власти, обаче, решили да разширят града, да построят още няколко сгради и да разширят сладководното езеро. Няколко години подред, водата от езерото излизала и заливала всичко наоколо. Администрацията на града започнала да строи диги и да отклонява водата за селскостопански нужди. Веднъж водата излязла, преодолявайки дигите и заляла целия град. Така водата от  сладководното езеро се смесила със солената вода от лимана и се издигнала в 15-метрова вълна. Наложило се жителите да се спасяват с бягство.

Нефтегорск

Нефтегорск

Този руски град е разрушен от земетресение. Построен в средата на миналия век, градът на нефтохимиците бил успешен и процъфтяващ. Една майска вечер, земетресение убило повече от 2 000 човека, а градът бил почти напълно разрушен. Оцелели само няколко сгради. След  тази катастрофа, Нефтегорск не е възстановяван.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner