Топ 10 на корабите – призраци

Вероятно са само страшна приказка, но за моряците са същински кошмар. Прекарвайки седмици и месеци по вода, екипажите не се боят толкова от бурите, колкото от загадъчните фантоми на отдавна потънали кораби.


1. „Калеуче“

„Калеуче“

Сред жителите на южната част на Чили се разказват истории за призрачен кораб, който се появява от време на време близо до брега на остров Чилое. Както гласи легендата, корабът „Калеуче“ превозва душите на загинали моряци. Очевидци твърдят, че от кораба се носи приятна музика и се чува смехът на много хора. Корабът се появява само за няколко минути, а после изчезва, като че с е изпарява.

2. Ourang Medan

Ourang Medan

През 1947 г., в американски порт постъпил сигнал за бедствие от много разтревожен мъжки глас, назовавайки се като член на екипажа на Ourang Medan. Мъжът умолявал за помощ и обяснил, че всички други вече са мъртви. Разговорът изведнъж секнал, след фразата: „Аз умирам“. Американските спасители веднага се отправили на помощ, но намерили на борда само мъртъвци. Всички били застинали в страшни пози и с широко отворени, ужасени очи.

3. Joyita

Joyita

Загадъчното изчезване на търговския кораб  все още не е разкрито. Корабът потеглил на път с екипаж от 25 човека и трябвало да се върне след 2 дни. Товарът на кораба се състоял само от лекарства и дървесина. На връщане, корабът трябвало да докара кокосови ядки. На следващия ден след предполагаемото връщане на кораба, в пристанището постъпил сигнал, че корабът ще се забави, но сигнал за бедствие не дошъл. Корабът Joyita така и не се върнал.

4. Bel Amica

Bel Amica

Странни неща се случвали преди няколко века. Някои се случват и до днес. Корабът Bel Amica бил открит при загадъчни обстоятелства през 2006 г. В едно от италианските пристанища охраната забелязала кораб, уверено преодоляващ рифовете. Спасителите се отправили към кораба и открили, че е празен. Съдейки по недоядената сервирана храна и оставените карти за игра, спасителите сметнали, че екипажът е трябвало да напусне съда внезапно. Най-странното е, че корабът не можел да бъде идентифициран. Единственото доказателство за името била малка табличка с надпис Bel Amica.

5. “Бейчимо“

“Бейчимо“

В началото на миналото столетие, близо до бреговете на Аляска бил пуснат в открития океан лайнерът „Бейчимо“. Много скоро, корабът попаднал в леден капан и екипажът решил да го напусне и да се спаси. По някакъв начин, лайнерът се освободил от ледовете и дълго време жителите на Аляска разказвали за периодичната поява на призрачния кораб на хоризонта.

6. „Мария Целеста“

„Мария Целеста“

Тази история е една от най-загадъчните. През 1972., „Мария Целеста“ била открита плаваща по водите на Атлантически океан, недалеч от Португалия. Спецотрядът бил изненадан от безупречното състояние на кораба – нямало повреди, а още по-странното е, че имало хранителни запаси за половин година. Личните вещи на предполагаемите пасажери също не били докоснати. Само че, на кораба нямало никакви хора. По някакви неясни причини, екипажът и пътниците напуснали кораба и изчезнали безследно.

7. „Октавиус“

„Октавиус“

Въпреки, че  историята на „Октавиус“ се смята за измислена, тя е известна по целия свят. Според легендата, корабът-призрак бил открит в края на 18 век във водите на Северния ледовит океан, близо до бреговете на Гренландия. Екипажът бил мъртъв. Поради ниските температури, телата на моряците замръзнали и останали цели. Така капитанът бил открит в собствената си каюта, седящ пред масата с отворения журнал.

8. Carroll A. Deering

Carroll A. Deering

В началото на миналия век изчезнал още един кораб, заедно с екипажа си. Шхуната Carroll A. Deering била построена през 1919 г., а след 2 години я открили недалеч от Северна Каролина без екипаж и пътници. Защо и как са изчезнали хората така и не било установено. Предполага се, че шхуната е била нападната от пирати или, че е попаднала е Бермудския триъгълник.

9. „Летящият холандец“

„Летящият холандец“

В това, че историята е измислена, няма никакви съмнения. Легендата за „Летящият холандец“ нееднократно се появява в книги и филми. Както гласи историята, амстердамският кораб бил настигнат от страшна буря до нос Добра Надежда. Капитанът на кораба полудял и решил, че въпреки бурята ще стигне до там, за където е тръгнал. Капитанът убил помощника си и насочил кораба право в бурята. Силният вятър и вълните все пак довели до корабокрушение и корабът  така и не продължил. Според легендата, кораб-фантом и неговия капитан се скитат в открити море и плашат моряците.

10. „Лейди Лавибонд“

„Лейди Лавибонд“

Поредната плашеща, но и силно намирисваща на приказка, история се отнася за шхуната „Лейди Лавибонд“. Капитан с името Симон Пил се оженил за красавица и се отправил с нея на морско пътешествие. Той не обърнал внимание на предупреждението, че жена на борда носи нещастие. Помощник-капитанът се влюбил в жената на капитана и, обладан от ревност, насочил кораба право към плитчините. Корабът претърпял крушение, а целият екипаж загинал. Както свидетелства легендата, корабът се появява веднъж на 50 години край бреговете на  Юго-Източна Англия.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner