5 невероятни места в България, които трябва да видиш

България е страна богата на много невероятни забележителности, било то исторически или природни. Ние събрахме пет невероятни места у нас, които са малко познати, но не и по-малко атрактивни.


Храм - кладенец "Пусто гърло"

Намира се близко до Брезник и село Гърло. Открит е през далечната 1972 г. по време на разкопки в местността Пусто Гърло. Разкопките показват, че е създаден през ХІІ-Х в.пр.Хр., и е свързан изцяло с културата Нураги. Представлява сложен обект, намиращ се изцяло под земната повърхност. Съоръжението има стъпала, които водят до кръгла зала. Именно тук се намира най-атрактивното в тази забележителност - изкопан кладенец, който момента е затрупан. Атракцията е типичен паметник нураг, вид, който се среща основно в Сардиния. В надземната част на разкопките е имало светилище, а в наши дни красива гора. Интересното в случая е, че всичко е запазено, което го превръща в невероятен археологически обект.

Разбоишки манастир "Въведение Богородично"

Местоположението на манастира е близо до село Разбоище на няколко километра от град Годеч, в самото дефиле на река Нишава. Уникалното в случая е, че манастира е скален, а църквата му е издигната високо в скалите. Допълнителните сгради към комплекса се намират ниско в равнината. Наоколо има много пещери, които в миналото са обитавани от монаси. Манастирът е известен и посещенията и отсяданията за различен период от време на Васил Левски. Разрушаван е общо три пъти, а през 20 в. започва да се възстановява от три монахини. В момента манастира е действащ, може да бъде посетен и да се видят част от запазените стенописи, както и старопечатен български миней от 1869 година.

Заслон Орлово гнездо

Великолепна къщичка с малки размери, която се намира в неповторима с красотата си местност на 300 м над река Искър, в природен парк "Врачански Балкан", близо до Лакатник. Използва се като заслон, подходящ за алпинисти, тъй като може да бъде достигнат само с подходяща екипировка. Къщичката е изградена от четирима алпинисти през далечната 1938 г. и е закрепена за скалата посредством метални съоръжения.

Ковачевско Кале

Това е крепост от късноримския период, която се намира в областта на град Попово. Интересното свързано с местността е, че в на времето на това място е имало море, за което свидетелстват специфични останки намерени по време на разкопки. Данните за Ковачевското Кале датират от IV век. Атракцията е имала водопровод, две порти и 17 кули.

Божи Мост

Последната невероятна атракция от нашия списък, известна и под името Жабокрек. Представлява естествен скален феномен под формата на мост, който се намира близо до Враца. Широк е 25 м, и висок 20 м. Под моста има тунел дълъг стотина метра, който се образувал от река минаваща под него. През летния сезон на мястото на реката се образуват малки обособени части с вода и много жаби, оттук идва името Жабокрек. Божият мост е обявен за феномен през 1964 г.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner