5 от най-известните картини в света

Изкуството е безценно и трудно можем да го вместим в скромното число 5, но ще се постараем да ви представим най-известните картини създавани някога.


5. "Викът" на Едвард Мунк

Едуард Мунк е норвежки експресионист, а "Вик" е най-известната му творба. Предполага се, че е рисувана 1893 година, с пастел и маслени бои върху картон. Популярни са няколко версии на картината, която е част от серията "Сцени от живота". Картината е изключително внушителна. "Викът" се съхранява в Националният музей за изкуство в Осло.

4. "Звездна нощ" на Винсент ван Гог

Картина на холандския художник Винсент ван Гог, рисувана през 1889 година. Приема се за един от важните символи в модерното изкуство. Художникът се вдъхновява и рисува картината благодарение на песен на Дон Маклийн известна с две имена, "Звездна, звездна нощ" и "Винсънт". "Звездна нощ" се съхранява в Ню Йорк, в музея за Модерно изкуство.

3. "Сътворението на Адам" на Микеланджело

Картината може да се срещне и под името "Сътворението на света". Рисувана е около 1511 година и е четвъртата от девет композиции, наречени сцени от книга за Сътворението. "Сътворението на Адам" се съхранява във Ватикана, на тавана на Сикстинската капела, където са изобразени и останалите осем сцени.

2. "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи

Това е картина, която не може да видите в музей, но може да й се възхитите в манастира Санта Мария дела Грация в Милано. Тя покрива едната стена на трапезарията в известната обител. Няма човек, който да не знае, че сцената пресъздава тайна вечеря на Иисус Христос и апостолите. Леонардо да Винчи я е нарисувал през 15 век.

1. "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи

Това е шедьовърът на всички времена, "Джокондата" на Леонардо да Винчи рисувана през 16 век. "Джокондата" означава "веселата жена". Създадена е с маслени бои с основа дъска от топола. "Мона Лиза" е на съхранение в Лувъра и безспорно е най-голямата атракция там.

Споделете 5 от най-известните картини в света с вашите приятели в мрежата!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner