Бял, млечен или черен шоколад?

Шоколадът е сладко удоволствие, което никога не отказваме. Нека разберем повече за трите основни вида шоколад, бял, млечен и черен.


Към списъка с основните видове шоколади ще добавим и фин млечен, който се различава от млечния само с една съставка, но повече за това може да прочетете по-надолу.

Има няколко на брой задължителни съставки в един шоколад и това са, какаовото масло, какаова маса, лецитин и пудра захар, тези компоненти са изписани и на опаковката, плюс допълнителните характеризиращи конкретния вид, който сте избрали.

1. Бял шоколад

Приготвя се от захар, мляко, ванилия и какаово масло. Белият шоколад не съдържа теобромин, съставка, която е налична в какаото и поради тази причина цвета му е бял. По официална норма, приета през 2004 година в САЩ, белият шоколад трябва да съдържа минимум 14% млечни вещества, 20% какаово масло (това е най-ценният и най-скъп екстракт, който се получава от какаовите зърна) и максимум 55% захар.

Първият бял шоколад е произведен през 1930 година от известния швейцарски производител Нестле.

2. Млечен шоколад

Освен основните съставки, захар, ванилия, мляко и какао масло, в млечния шоколад има добавено какао и мляко на прах. В повечето млечни шоколади има и добавка на шоколадов ликьор. Пропорциите на отделните видове шоколади от млечния тип са толкова различни, че трудно може да се опише съдържанието на всеки по отделно. 

3. Фин млечен шоколад 

Разликата между класическия млечен шоколад и фин млечен е в маслото. То е основна съставка за още по-фин вкус.

4. Тъмен шоколад 

Тъмният шоколад или известен като черен или натурален шоколад е истинска класика. Точно това е истинският шоколад, който освен всичко друго е и полезен. Този вид е с по-високо съдържание на какаова маса и какао, което му придава по-тъмен цвят и по-горчив вкус. Обикновено съдържа висок процент какао, дори има видове с до 99% от съставката. 

Без значение кой от 4-те вида ви е любимия шоколад, имайте предвид, че най-ценният и скъп компонент в него е какаовото масло. Затова внимавайте какво пише за него в съдържанието на опаковката, тъй като някои производители го заменят с алтернативни некачествени масла. Избирайте винаги шоколад, чийто състав включва истинско какаово масло, макар и това да означава, че ще дадете повече пари за него. В крайна сметка полезните свойства на какаовото масло са безценни и ако ще консумирате шоколад, то нека той да бъде качествен.

Статията Ви е харесала? Споделете я!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner