Да отгледаш дърво в чашка или японското изкуство Бонсай

Миниатюрните дръвчета, които украсявали домовете и носели радост на стопаните си, водят началото си от Китай, където се наричали пенцзай. Будистките монаси занесли традицията в Япония и именно там това хоби се превърнало в изкуство.


Първоначално, дърветата израствали до 1 метър на височина и служили за украса на дома. После започнали да използват красивите растения за украса на чаените церемонии, където много хора можели да ги видят. От 18 век бонсаят бил определен като изкуство и с него се занимавали предимно художници. Появили се много стилове, направления, променяла се формата на растенията. 

Будистите също не забравили изящното занимание, смятайки, че да отгледаш бонсай е дело, доближаващо ги до боговете. Всеки, който искал да има бонсай трябвало да се откаже от суетата, да бъде търпелив и концентриран. Това е произведение, което никога няма да има завършен вид. Бонсаят е жив и се влияе от природата и от действията на човека. Листата се появяват и опадат, клоните се извиват в причудливи форми. 

Трябва да се следи за количеството светлина и вода, както и за температурата, които достигат до малкото дърво. Така трите елемента – дърво, почва и саксия, изграждат цялостно хармонично произведение. Това е като живопис, но вместо бои, художникът използва дънера на дървото, листата и плодовете му. Композицията се допълва от камъчета и мъх.

Разпространени за следните стилове бонсай:

Текан

Текан

Симетрично дърво, корените на което са разпределени равномерно. Проста форма, подходяща за начинаещи ценители. Дървото има право стебло, а клоните растат хоризонтално и се разполагат във всички страни. В тази форма растат  почти всички плодове дръвчета, а също и някои иглолистни видове.

Мойоги

 Мойоги

Разликата от стила Текан е в усуканите части на стъблото. Колкото повече се отива към върха, толкова по-тясна е извивката. Корените задължително се оставят на повърхността и са видими. Подходящи за този стил са дъб, клен, бор и хвойна.

Исидзуки

Исидзуки

Завършеното произведение изглежда като камък с пукнатина, в която расте дървото. Храната и водата, растението получава вътре в камъка и затова трябва да се избере такъв материал, който няма да пречи на корените да се развиват. Важно е корените да са необрязани и достатъчно дълги, за да достигат до дъното на контейнера. Основното условие за растеж е системното поливане.

Сокан

Сокан

Това е форма, при която два ствола израстват от един корен. Символизира родител и неговото дете. Понякога стволовете могат да бъдат повече от два, но винаги в центъра има един по-голям- родителят, който е в основата на композицията. Художникът на този стил трябва да прояви доста майсторство, за да отгледа балансирани стволове и общата картина да е приятна за окото. Подходящи дървета за този стил бонсай са бряст, бор, бреза и ела.

Кенгай

Кенгай

Много често в планините растат дървета, които се спускат като каскада по скалите. Корените ги държат здраво. Придобивайки такава форма, бонсаят символизира вечната борба за живот. Стволът на дървото е рязко наклонен и е необходима висока саксия. За такава форма са използват изящни растения. Това може да са азалия, хвойна или дрян.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner