Древни лечебни техники без медицинска апаратура

Полезни лечебни техники от миналото, приложими в живота на съвременния човек. За особождаване от напрежението, редуциране на стреса и заздравяване на травми,


Когато става дума за лечение на заболяванията насъвременния човек, които най-често са следствие от хроничен стрес и безмилостно забързанотоежедневие, хилядолетните лечебни методи могат да бъдат едни от най-добрите средстваза превенция и поддържане на здрав дух и тяло.

Кактоказва старият гръцки философ Хипократ: "Естествената лечебна сила вътре внас е най-великата сила за оздравяване".

Представяме ви няколко полезни техники за лечение отминалото, които са приложими в живота на съвременния човек и до ден днешен и систрува да опитате.

Тай Чи

Подобно на йогата, за тези успокояващи упражнения имамножество научно подкрепени ползи за физическото и психическото здраве. Тай Чи първоначално еразработен като вид китайско бойно изкуство и движеща се медитация,съсредоточена върху вниманието, дишането и бавното движение. Смята се, чеотключва китайската концепция за чи - енергийната сила, която тече през тялото,и насърчава правилния поток.

Акупунктура

Акупунктурата може да изглежда непривлекателна за някои -защото включва боцкане с много иглички по кожата - но изследванията показват,че древната китайска медицинска практика наистина е работеща. Подобно на тайчи, акупунктурата се стреми да балансира жизненият Чи поток втялото, като вкарва игли в определени пътища или меридиани по цялото тяло.Практикуващите акупунктура на запад гледат на нея като на начин да увеличатпритока си на кръв чрез стимулиране на нервите, мускулите и съединителната
тъкан в различни части на тялото.

Рейки

Според практикуващите древното японско изкуство на Рейки,силата на докосването е в състояние да излекува различни физически заболяванияи да облекчи стреса. В него практикуващият поставя ръцете си върху различничасти на тялото на пациента, с цел насочване и стимулиране на потока"енергия на жизнената сила".

Аюрведа

Аюрведа е индийската "наука за живота", която ена около 5000 години и се занимава с изцеление чрез храна, начин на живот ибилкови добавки. Теорията е, че Аюрведа може да помогне да се излекуватдисбалансите в досхата на тялото - трите основни типа енергия,които включват пита (принципът на трансформацията, елементът на огъня), вата(енергията на движението, въздушният елемент) и капха (принципът на растежа,земния елемент).

Рефлексология и физиотерапия

Прилагайки натиск върху определени части на ръцете,краката и ушите, се смята, че рефлексологията подобрява здравето чрезизползване на "картографиране на тялото" - система, която свързватези точки на натиск с различни органи и системи в тялото. А съвременнатафизиотерапия дава възможност чрез множество безболезнени и безконтактни методимного по-бързо да се лекуват различни заболявания на опорно-двигателнатасистема.

Въпреки достиженията на модерната медицинскатехника, която позволява надеждна диагностика, превенция илечение на множество заболявания, понякога човешкото тяло се нуждае от лечениес древни, но изпитани методи, насочени към стимулиране на притока на енергия иосигуряване на душевен покой. 

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner