Две уникални свойства на спермата

Вижте защо спермата е полезна и защо казват, че е идеалният антидепресант.


Съществува ефект наречен "Макклинток", който е налице, когато група жени се съберат на едно място, на което прекарват много време заедно, например работа, след известно време менструалните им цикли се синхронизират и идват по едно и също време. Смята се, че жените в групата усещат взаимно феромоните си на подсъзнателно ниво. Феромоните са онези неуловими аромати, които всеки един човек излъчва, и за които се смята, че действат на подсъзнателно ниво.

В Ню Йорк, в държавния университет психолозите Ребека Бърч и Гордън Галъп решават да проведат изследване свързано с факта, че за лесбийките не е типичен споменатия ефект "Макклинток". Те искат да разберат защо само при тях този ефект не се проявява. В процеса на изследването те стигат до очевидното заключение, а именно, разликите с хетеросексуалните жени, при които "Макклинток" се проявява с пълна сила се дължи на влиянието на спермата. При хетеросексуалните жени това е налице, за разлика от лесбийките, при които факторът сперма, просто липсва. Психолозите заключават, че съставът на спермата е пряко свързан с ефекта "Макклинток".

Какво съдържа спермата?

Ще се изненадате колко малко сперматозоиди съдържа семенната течност, само от 2 до 5%. Този нисък процент съдържание осъществява оплождането. Всичко останало е "помощното средство" за достигането им до яйцеклетката.

Всъщност посоченият нисък процент не трябва да ви притеснява. Това е само процентното съдържание от цялата семенна течност. Ако става дума за грамове, то в един грам здрава сперма се съдържат около 10 милиона сперматозоида! 5-те процента вече не звучат толкова скромно, нали?

Да се върнем на останалото съдържание. Освен сперматозоидите, всичко останало е простатен секрет, и 50-тина допълнителни съставки за подхранване на "рибките". Някои от тях са фруктоза - една от съставките за подхранване, цинк - изключително полезен минерал, тестостерон - мъжкия хормон, както и имунопресори, които закрилят малките "войници" от недружелюбната среда на имунната система на жената.

Наред със споменатия брой съставки, ще обърнем внимание и на факта, че семенната течност съдържа и 2 женски полови хормона, и важни съединение, които повишават настроението и ни правят щастливи. Част от тях сте чували или срещали в мрежата по един или друг начин - естрон, пролактин, ендорфини, окситоцин, серотонин и др.

Всички посочени съставки и десетки други се абсорбират щом попаднат във влагалището. Това се дължи на вагиналната тъкан, чиято абсорбираща функция е много добра. С нея са свързани много лимфни съдове, които заедно с кръвта пренасят полезните съставки до всяка клетка на тялото.

 Въз основа на съдържащото се в семенната течност и най-вече наличието на съединенията, свързани с удоволствието, гореспоменатите психолози Ребека Бърч и Гордън Галъп се замислят над връзката на спермата с позитивното настроение и борбата с депресията при жените, и дали допира й с вагината влияе на всичко това?

 Затова те предприемат изследване в колежа "Съни" в Албания, в което се включват 293 жени. Половината от жените, когато правят секс, го правят без презерватив, а другата половина с презерватив. Жените са били подбрани по такъв начин, че поведението им по време на изследването да не се различава много от досегашното им поведение в живота. 

След известен период психолозите анализират резултатите. Ето какви са те.

 Едва ли ще се изненадате, ако ви кажем, че жените, които не са използвали презерватив са показали по-добро настроение, и по-рядко са изпадали в депресивно състояние, за разлика от тези, които са използвали такъв. Същото се отнася и за жените, които не са имали сексуални контакти по време на изследването въобще - и техните характеристики включват лошо настроение и по-чести депресии.

Освен това психолозите допълнително са интервюирали жени и ето какви са изводите.

При тези, които обикновено използват презерватив на 20% от тях са им минавали негативни или депресивни мисли през главата. 

При жени, които само понякога или рядко използват презервативи посоченият процент е само 7. 

При жени, които никога не използват презерватив, негативните емоции са сведени само до 5%.

 От всичко казано дотук стигаме до извода, че спермата наистина влияе благотворно на настроението на жените, и че освен това се явява чудесен антидепресант.

И още едно полезно нещо свързано със спермата...

По-горе споменахме, че семенната течност съдържа и два женски полови хормона. Неслучайно ги споменахме. Това са лутеинизиращ хормон (luteinizing LH) и фоликуло-стимулиращ хормон (FSH). 

Вторият има връзка с овулацията при жената, като я задейства, а вторият има връзка с развитието на яйцето и неговото съзряване.  

Факт е, че в природата всичко е свързано и затова дори в семенната течност виждаме подобна връзка, свързана с основния й смисъл. При шимпанзетата например споменатите хормони не се съдържат, но при тях овулацията е доста явна и се изразява като им почервеняват задниците, а това е знак за мъжкарите.

При жените овулацията преминава без отличителни физически знаци и съответно е скрита за мъжете. Вероятно и заради това природата е включила двата женски хормона в семенната течност на мъжете, за да задействат именно овулацията.

Видяхме две уникални свойства на спермата, да действа като антидепресант и да насърчава овулацията. Не е ли страхотно? И между другото тук нямаме предвид консумацията, а само допира до влагалището...

Статията Ви е харесала? Споделете я!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner