Ендометриозата – скритият унищожител на яйчниците и маточните тръби

Женското тяло е еволюирало по начин, по който да може да поеме ролята на възпроизвеждането, но този процес е доста сложен.


Тазипубликация цели да опише ендометриозата – едно от най-разпространенитегинекологични заболявания, с които жените се сблъскват, което се изследва с АГехограф. По-конкретно се използва вагинален егохраф и се прилага хормоналноизследване.

Видовете заболявания е дълъг. Най-удачнотосредство за идентифициране на тези болести е АГ ехограф в МЦ „Пентаграм 2012 . Ендометриозта е свързана с ендометриалнататъкан, намираща се от вътрешната страна на матката, която я прави достатъчнозряла за износване на бебе. Има случаи, когато тази тъкан се разраства извънматкта и затруднява нормалните функции на органите. Това най-често се развива взоната на таза и нараства в долната част на корема, яйчниците и дорифалопиевите тръби и пикочния мехур. В по-редки случаи може да достига доректумната стена и червата. Тази тъкан понякога кърви по време на менструалнияцикъл. Тя може да закрие яйчниците и да затвори фалопиевите тръби, като дори дастане причинител на едри кисти, известни като шоколадови кисти, съдържащи кръв, която се смесва с тъканите.Логична причина за тази аномалия е че менструална течност се разпростира нагорекъм маточните тръби, вчесто да се спуска надолу към влагалището. Ендометриозатана практика се дължи на увреждане в имунната системя, която не може даразпознаежуждата тъкан, която се разраства извън своя орган и не се опитва да я унищожисвоевременно. Обикновено, жени с висок риск са тези с абнормално кървене,генетична предрасположеност или наредовен цикъл. 

Ендометриозатана практика се дължи на увреждане в имунната системя, която не може даразпознаежуждата тъкан, която се разраства извън своя орган и не се опитва да я унищожисвоевременно. Обикновено, жени с висок риск са тези с абнормално кървене,генетична предрасположеност или наредовен цикъл. Най-значимите симптоми на тованарушение са тазови болки, прекомерни болки по време на менструация, елкокървене преди дейстивтелната менструация, болки в гърба, понякога дори и кръв вурината или изпражненията, нерядко спонтанни аборти и пр. Когато се неглижира ине се вземат необходимите мерки, това заболяване може да продължи да прогресирадо периода на менопауза, когато спада в нивата на хормоните автоматично спада.Ако навреме се изследва, може да се приложи лечение, в зависимост от степентана нарушението. Ако говорим за подтискане на болката, могат да се изпишатболкоуспокояващи, понякога в комбинация с хормони за редуциране или пълнопремахване на допълнителната тъкан. В други случаи може да е наложително женатада се оперира, ако растежът пречи на функциите на други органи.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner