Гуарана - естествената енергия

Научете повече за невероятните свойства на растението гуарана. То спомага за изгарянето на излишните мазнини, подобрява умствената активност и концентрацията.


Гуарана (Paullinia cupana) е растение с висока концентрация на гуаранин (идентичен с кофеина). Това заедно с другите ѝ ценни съставки я превръща в ефективен инструмент за бодибилдъри и отслабващи. Гуараната подобрява представянето във фитнеса и заради термичния си ефект съдейства за изгаряне на излишните мазнини.

Растението е с произход Бразилия, расте по поречието на река Амазонка. Местните използвали от десетилетия семената му, за да приготвят чай и храна подобна на хляб. Счита се за природен източник на енергия. Семената съдържат високи нива на кофеин и именно това е най-цененото качество на гуараната днес.

Семената от гуарана съдържат двойно повече кофеин от зърната на кафето. За кофеина се знае доказано, че ефективно стимулира и подобрява силата и издръжливостта по време на тренировка. По същия начин, ползите от гуараната за отслабването могат да бъдат приписани на кофеина. Но гуарана притежава някои уникални характеристики, които кафето не притежава.

Ефектът на съставката върху метаболизма е изследван върху мишки. В продължение на 14 дни са им давани добавки с гуарана. Оказва се, че безкофеиновият екстракт от гуарана не води до изгаряне на мазнини. Друго проучване, открива че гуарана подобрява във висока степен паметта, настроението и вниманието, когато се приема в ниски дози (37 мг, 75 мг), и по-ниска степен при прием в големи дози (150 мг, 300 мг).

Споменахме, че guarana подобрява енергията, позитивното настроение, умствената активност и концентрацията. Всъщност тези свойства се дължат на не-кофеиновите съставки на гуараната, а ободряващото действие продължава от 4 до 6 часа. Гуараната е определяна и като афродизиак.

Всичко това я превръща в част от хранителни добавки като фат бърнъри, пред тренировъчни суплементи, а много често и като заместител на кафето. Препоръчителната доза е подобна на тази на кафето.

Тъй като реакцията на всеки организъм към гуараната е индивидуална, започнете с малко количество, като постепенно определите най-доброто за вас. Счита се, че за килограм човешко тегло допустимата доза на кофеин за трениращи е между 2.5 и 7 мг. Въпреки това, следвайте дозите посочени от производителя. Страничните ефекти са подобни на тези на кафето. Трябва да се избягва при бременност, сърдечно съдови заболявания, безсъние, язва и алергия към кофеин.

Най-доброто време да приемате гуарана като хранителна добавка е 30 минути преди тренировка или когато се чувствате отпаднали през деня. Не я приемайте преди лягане, защото може да причини нервност и безпокойство. Гуарана може да поръчате под форма на хапчета и също като съставка в различни енергийни напитки в онлайн магазин за хранителни добавки SilaBG.com.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner