Интересни факти, с които науката ни изненадва

Живеем в света на физиката, биологията и химията.. А науката все по-често ни дава отговори на странни за нас загадки. И като че ли, винаги остават неразгадани и необясними явления.


Нека разгледаме няколко впечатляващи факта, на които само науката би могла да даде отговор и обяснение.

Всички знаем, че водата променя агрегатното си състояние, в зависимост от температурните условия и нивата на налягане, в които се намира. Тя може да съществува в три агрегатни състояния – твърдо, течно и газообразно. Науката отново ни изненадва, като представя най-новите си открития, свързани с откриването на четвърто агрегатно състояние на водата, плазма - междинно между твърдото и течно състояние. За него е характерна по-сложна структура, а също и има различни свойства. Водата променя състоянието си от течно в твърдо, при нула градуса по целзий. Интересен факт е, че съществува водопад, който се намира в Китайската република, и въпреки очакванията ни, той никога не може да замръзне в зимните месеци, дори при отрицателните  -30 градуса. Но още по-изумително е, че през летните месеци, при все още не разгадани от учените обстоятелства, този водопад се превръща в лед.

Друг изключително интересен научен факт е, съществуването на малко езеро, на територията на Казахстан. То е с размери сто на шестдесет метра, и никога не остава без вода, включително и в летните горещи месеци. Още повече, водата в него е под формата на лед. В него и не съществуват живи организми, а задълбочени изследвания са се оказали невъзможни, тъй като достъпът на кислород, три минути след потапяне на водолаз снабден с кислородна бутилка, изпитва силен недостиг на въздух.

Следващият необяснен все още от науката факт, е от далечната за нас Индия. Долината на падащите птици, носи името си от факта, че в средата на лятото, могат да се наблюдават замаяни падащи птици, неспособни дори да реагират на човешки допир. 

Следващият изненадващ факт е, че при изследване на Северния Ледовит океан и Антарктида е установена пълна идентичност между очертанията им. Опитвайки се даде отговор, на това явление, науката представя своето предположение, за падането на метеорит, поради което материкът Антарктида е получил свое копие на противоположната част на Земята. Теорията е подкрепяна от множество учени и изследователи. 

Следващият интересен научен факт, е свързан с химическия елемент Иридий, и на негово име наречената иридиева аномалия. Мястото е в близост до италианския град Рим. Забележително е, че иридият в земния слой превишава нормалните нива над триста пъти, а този земен пласт е на дълбочина, която отговаря на границата (от гледна точка на геологията) – между мезозоя и кайнозоя. Точно този период се счита за периода на изчезването на динозаврите. Абсолютно идентична аномалия се забелязва и в Испания, Дания, както и по крайбрежието на Каспийско море. Тук отново учените допускат и обясняват това явление с метеорит. 

Още едно явление, на което очакваме науката да ни даде отговор - това е така нареченото „гръмотевично петно“, за което е характерно високо напрежение, което се появява след като на земята попадне гръмотевичен заряд. Такава зона, е твърде опасна за човек, и преминавайки през нея, рискът за живота му би бил голям. Това високоенергийно поле се разсейва в рамките на броени минути след като мълнията е паднала. 

И последният факт, с който ще ви запознаем, е явлението „Дроссолидес“. Думата е с гръцки произход, а значението й е „малки капки влага“. То често може да бъде забелязано на остров Крит, през месец август, в ранна зора. Тогава въздухът е наситен със ситни кондензирани капки мъгла, от които се получава мираж, с кървава битка над морето. Историята доказва, че мястото е известно с трудно сражение между гръцкия и турския народ, преди сто и петдесет години, а науката характеризира явлението като хрономираж, но логика не се посочва.  

Това бяха само няколко от интересните факта, които познава науката. С всеки изминат ден, научните постижения стават все по-големи, откритията стават все по-впечатляващи, и все по-лесно и обективно ще можем да намираме отговорите на случващото се около нас. 

Статията Ви е харесала? Споделете я!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner