Истините и лъжите за ГМО-продуктите

Постоянно слушаме, че ГМО-продуктите са опасни за здравето и живота ни. Кой знае? Може би е маркетингов ход, а може и да е самата истина.


Страшилището ГМО ни плаши от много време. Науката от дълго време се стреми да усъвършенства генното инженерство и когато се достигна до желаните резултати, хората изведнъж изпаднаха в паника. Събрахме информация, за да отделим митовете от фактите за ГМО.

Слуховете

За съжаление, слуховете се разпространяват много по-бързо от реалните новини. Това се случило и с резултата от дългогодишния труд на учените. Към днешна дата, светът е изпълнен със страшни „факти“ за ГМО, които в повечето случаи са чиста лъжа.

1. Риск от възникване на инфекциозно заболяване на храносмилателната система. По едно време пресата бълваше информация за случаи на заразени с бактерията Helicibacter pylori, свързани с употребата на генетично модифицирана храна. Учените опровергаха тези твърдения и доказаха, че заразяването с тази бактерия става с мръсна вода или неизмити плодове и зеленчуци. Което няма нищо общо с ГМО.

2. Развитие на злокачествени тумори. И отново страшните новини са разпространени от средствата за масова информация. В интернет се появиха снимки на гризачи с ракови тумори, сякаш пострадали от научни експерименти. Връзката на страшните снимки с ГМО-продуктите така и не беше доказана, а учените откриха маса грешки в страховитите твърдения.

3. Изменения в генетичния код на човека. Плашенето на хората продължава с пълна сила, до степен, в която всеки се бои да сложи на трапезата си ГМО, опасявайки се, че ще се превърне в мутант. Повечето производители на храни започнаха да изписват на опаковките „Без ГМО“, Аномалии така и не са регистрирани.

4. Изграждане на имунитет към антибиотиците. Следващата страшна тема, свързана с ГМО. Понеже ГМО продуктите са създадени така, че да са устойчиви на бактерии, това предимство е използвано като недостатък и старт на кампания, с която се твърди, че с ГМО поглъщаме и определено количество антибиотик, с който организмът ни привиква. Направените тестове и множество изследвания не потвърдили и това твърдение.

Истината

Както стана ясно, клеветите в посока на генното инженерство са доста. Недостатъчната информираност по отношение на ГМО доведе до паника и пълно отхвърляне на продуктите. Нека погледнем каква е истината:

1. Повечето плодове и зеленчуци са резултат от генна модификация. Повече от половината световен пазар на растителна продукция действително е свързан с изкуствено създадени сортове. В което няма нищо лошо. Растенията започват да се модифицират много отдавна, когато човекът установил, че може да ги кръстосва.

2. Продуктите-мутанти се отличават с  по-висока издръжливост към природните условия. Ако преди селското стопанство е зависело само от природата, състоянието на почвата и ред други условности, днес ситуацията е много по-проста. Генетично модифицираните  плодове и зеленчуци са способни да растат в условия, където обикновените растения загиват. Ето го и решението за справяне с глада в сухите страни на света.

3. ГМО може да се използва в медицината. Например, неотдавна е създадена уникална бактерия, произвеждаща инсулин, идентичен с човешкия. Днес захарният диабет е нелечима болест, но е твърде вероятни това да се промени скоро. Преди повече от 10 години, китайски учени  създали нов сорт ориз- с високи съдържание на витамин А. Така зърното може да се използва в храната за профилактика и лечение на авитаминоза.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner