Исторически твърдения, които не са верни

Дали е вярно, че Ван Гог е отрязал ухото си? Или пък, че ябълка е ударила Нютон по главата? Шекспир ли е авторът на „Хамлет“? Ето някои факти, оборващи всеизвестни твърдения.


Ева опитала погрешната ябълка

Ева опитала погрешната ябълка

Да си спомним библейската история. След като Адам и Ева изяли забранения плод, те познали силата на изкушението и извършили грях. Всички казваме, че са изяли ябълка, но никъде в текста тя не е упомената. Забраненият плод може да бъде круша, праскова, слива и всякакъв друг плод.

Ябълка ударила Нютон по главата

Ябълка ударила Нютон по главата

Как да си обясним твърдението, че ябълка ударила Нютон по главата и в този момент той формулирал Закона за земното притегляне? Гравитацията винаги е съществувала, а легендата се появила след смъртта на Исак Нютон. По думите на приятеля му Уйлям Стекли, ябълката наистина изиграла някаква роля в откритието. Нютон се разхождал в ябълкова градина  и когато забелязал падащите ябълки, това го навело на определени мисли, но нищо не е удряло учения по главата.

Ван Гог си отрязал ухото

Ван Гог си отрязал ухото

Художникът винаги е представян като гладуващ страдалец, който продал само една картина през живота си. Известно е, че сам е сложил край на живота си, че имал психическо разстройство и че си отрязал ухото. Носи се слух, че парченцето ухо е отрязано от приятелят му Гоген. Художниците се скарали в нощта на 23 срещу 24 декември 1888г. Гоген бил фехтовчик и владеел рапирата доста умело. След инцидента, той изхвърлил рапирата и казал в полицията, че Ван Гог сам се е наранил в състояние на афект.

Изгорените вещици в Салем

Изгорените вещици в Салем

Салем, щата Масачузетс е мястото, където според легендата, на огромна клада са изгорени много вещици. През 1692г., за магьосничество били осъдени 150 човека – мъже и жени. Но всеки ловец на вещици знаел, че кладата не може да избави от нечистите сили. Версията с изгарянето била само легенда. От 150 човека, на смърт били осъдени 20, като 19 от тях били обесени, а 1 смазан от тежки камъни.  Останалите отишли в затвора.

Наполеон страдал от комплекс за малоценност

Наполеон страдал от комплекс за малоценност

Много хора смятат, че причина за огромната амбиция и жестокост на Наполеон  е  ниският му ръст и несъвършенството на неговото тяло. Това е абсолютно необосновано, тъй като ръстът на императора значително надвишавал средния ръст на френския мъж за това време. Унизителното прозвище войниците използвали в началото на бойната кариера на Наполеон Бонапарт заради ниското му офицерско звание. Дори когато седнал на трона, обидният прякор продължил да го преследва. Това въвежда в заблуда цели поколения вече няколко века.

Магелан извършил околосветско пътешествие

Магелан извършил околосветско пътешествие

Всички знаят два факта за португалския пътешественик Фернандо Магелан. Това е човекът, осмелил се да извърши околосветско пътешествие. По време на пътуването бил убит от аборигени. Двете събития си противоречат едно на друго и трябва да приемем, че Магелан е извършил едва половината пътуване, а пътешествието било завършено от приятелят му Хуан  Себастиан дел Кано.

Капитан Кук открил Австралия

Капитан Кук открил Австралия

Австралийците твърдят, че много години преди стъпването на Капитан Кук на австралийски бряг през 1770., в страната вече са били двама холандци – Абел Тасман и Дирк Хартог, а  също така и английският пират Уйлям Дампир. Но заради справедливостта трябва да отбележим, че Кук все пак открил нови територии на страната,  преди там още да е стъпил кракът на бял човек. Освен това, в момента на откритието, Кук носил званието лейтенант и да казваме, че Австралия е открита от Капитан Кук е неправилно.

Шекспир е автор на „Хамлет“

Шекспир е автор на „Хамлет“

Уилям Шекспир – великият драматург и неговата трагедия „Хамлет“ са известни на цял свят. Въпреки това, тази пиеса, както и много други не трябва да се смятат за напълно оригинални. Работата е там, че е написана по мотиви от древна скандинавска легенда. Писателят често използвал за основа на своите произведения стари и забравени сюжети.

Едисон изобретил електрическата крушка

Едисон изобретил електрическата крушка

Томас Едисон е известен с рекордното си количество патенти (1093). Поразителното е, че много от патентованите неща не са негово изобретение. Повечето достижения са заслуга на малко известни техници, в това число и електрическата крушка. 40 години преди появата на Едисон на света, английският изобретател Хъмфри  Дейви създал дъгово осветление, като използвал въглеродни влакна. Дълги години, много изобретатели се опитвали да усъвършенстват модела на Дейви, но никой не могъл да направи лампа, светеща повече от 12 часа. Заслугата на лабораторията на Едисон се състои в това, че били открити други влакна, с които приборът светел няколко дни подред.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner