Как да отслабнем с шоколад

Разковничето е да изберете правилния продукт в правилното време.


Повечето почитатели на диетите вече знаят, че шоколадът не се отрича от диетолозите. Разковничето е да изберете правилния продукт в правилното време. Какаото в суров вид е богато на хранителни вещества и антиоксиданти, например флавоноиди. Можете смело да се възползвате от тези преимущества.

Изследователите от Департамента по вътрешни болести в Университета Аквила, Италия, открили, че съдържанието на флавоноиди в тъмния шоколад повишават чувствителността към инсулин у здравите хора. Трябва да отбележим, че инсулинът участва в много биохимични реакции в организма. Той отговаря за усвояването на храната. Така че, подобрявайки чувствителността към инсулина, повишаваме  способността за усвояване на въглехидратите и захарта по подходящ начин. Ако хлябът и макароните  предизвикват чувство на умора, то правилният шоколад ще ви подари енергия. Калориите на тъмния шоколад значително се отличават от  обикновените калории. Те работят за ускоряване на метаболизма.

Тъмният шоколад е с високо съдържание на какао – от 70% до 85%. Обратно – млечният шоколад и този с най-различни добавки има противоположен ефект. В него има голямо съдържание на захар, което повишава нивото на инсулин в организма и увеличава количеството мазнини в тялото. За да сме реалисти, можем да включим и от този шоколад в диетата си, но трябва да се употребява умерено. Най-доброто решение е, да обсъдим желанието си за отслабване с подходящото медицинско лице, което ще адаптира диетата към нашите потребности и цели. Въпреки, че шоколадът е висококалориен продукт, редовната му употреба в малки дози няма да се отрази зле на фигурата ни. Учените изследвали шоколадовите навици на 972 мъже и жени със средна възраст 57 години. На участниците били предложени редица продукти, включително шоколад, като те можели да избират кой продукт да изядат в определени часове. Резултатите показали, че тези, които са яли шоколад всеки ден  имат по-нисък коефициент на масата на тялото от останалите.

Какъв шоколад да изберем?

Какъв шоколад да изберем?

За да донесе шоколадът максимални ползи за здравето, той трябва да е минимално обработен и без излишни добавки. Най-добрият вариант е тъмен шоколад със 70% съдържание на какао. Ако ядете малки дози ежедневно по време на диета, то вие ще се избавите от желанието за похапване на сладки неща, а флавоноидите ще се погрижат за нормалното ниво на захар в кръвта.

Апетит

Апетит

Вярвате или не, но шоколадът държи апетита под контрол и поддържа чувство за ситост. 3 блокчета шоколад със 70% какао съдържа около 16% от необходимата дневна доза фибри

Стрес

Стрес

Това не е фантазия, а резултат от изследване. Употребата на малко шоколад всеки ден помага да успокоим нервите си. Стресът повишава теглото, защото повишава нивото на кортизол в кръвта. Следва желание за емоционално удовлетворение, но с помощта на вредна храна. Ако можете да управлявате нивото на стреса, ще можете да контролирате и храненето. Тъмният шоколад повишава нивото на серотонин и ендорфин в мозъка, което повдига настроението и ни избавя от стреса и тревогата.

Хронични болести

Хронични болести

Когато има възпалителен процес, организмът страда на клетъчни ниво. Хроничните болести на сърцето, ракът, диабетът, хормоналните нарушения и дисбалансът в обмяната на веществата могат да смегчат симптомите си с помощта на тъмен шоколад. Флавоноидите имат противовъзпалителни свойства и това се потвърждава от  Американското списание за клинически изследвания на храненето. Специалистите препоръчват какао да се добавя към киселото мляко, мюслито и овесената каша.

Примерна диета, съдържаща шоколад

Примерна диета, съдържаща шоколад

Закуска – 250 калории

Плодова салата и кроасан с шоколад. За салата са необходими 1 киви, 7 ягоди, няколко боровинки или други  не много сладки плодове. Към салатата може да се добави нискомаслено кисело мляко.

Обяд – 400 калории

Зеленчукова супа и парченце шоколад

Ранна вечеря – 500 калории

Купа зеленчукова салата или зеленчуци на пара, без майонеза или други мазни сосове

100-150 грама варено или печено не тлъсто месо

Една шоколадова вафла

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner