Какво означават рисунките, които правим несъзнателно?

Понякога рисуваме, докато говорим по телефона, докато слушаме лекция, на заседание сме или чакаме нещо. Тези драсканици, оказва се, са отражение на вътрешното ни „Аз“.


Слънце

Слънце

Небесното светило напомня на хората за топло или хубаво настроение. От това може да се направо извод, че човекът, рисуващ слънца е доволен от разговора. Събеседникът му е приятен, а разказът интересен. Слънцето може да се окаже недостиг на някакво общуване. Възможно е по време на разговора несъзнателно да мечтаете за разходка в парка с голяма компания приятели.

Цветя

Цветя

Маргаритки, рози и друга красива растителност на листа означават добър характер. Обикновено цветя рисуват отзивчивите хора, които обичат да помагат на всеки. Напълно вероятно е, човекът, с когото говорите докато рисувате да има нужда от помощ и вие да усещате това. Ако цветята са във ваза, може да се съди за някакъв емоционален дискомфорт у автора на рисунката – човекът чувства липса и трябва да се зареди с нови впечатления.

Шахматно поле

Шахматно поле

Психолозите разглеждат рисуването на шахматни поле като подсъзнателен стремеж на личността да приеме правилно решение. Художникът стои пред сложен избор и се бои да не направи непоправима грешка. При тази ситуация нищо не може да отклони автора на рисунката от отговора. Съществува и друга трактовка, ако тази рисунка се появява много често. Тогава означава страхове и скрити комплекси.

Сърчица

Сърчица

Ако бележникът е изпълнен със сърца, не е задължително художникът да е влюбен. Първо фигурката означава емоционален фон на личността. Хората, рисуващи сърчица, са открити за останалите, не са мнителни и са склонни да прощават. Личност, препълнена с емоции, които трябва да излязат наяве. Тук размерът на сърцата също има значение. Големите фигури говорят за силни вътрешни преживявания. Множество малки сърца рисуват откровените натури, които не се притесняват от собствените си чувства и емоции.

Кръгове и спирали

Кръгове и спирали

Тези прости фигури рисуват хора, които са безразлични към разговора, който се води. Показват, че общуването вече е доскучало на художника и той е раздразнен. Може да се тълкува и по друг начин. Психолозите са на мнение, че окръжностите са любими на потайните хора, които искат да са обградени от всякакво безпокойство.

Цифри

Цифри

Цифрите означават материални ценности. Несъзнателно изписаните символи говорят за някакво зацикляне  по финансови въпроси. Може да се предположи, че човекът се опитва да измисли безпогрешна схема за печалба или мислено пресмята обема на доходите си. По- малко оптимистичната версия на тълкуване е, че авторът е притеснен от дългове, не знае как да се измъкне и подсъзнателно търси изход.

Звезди

Звезди

Звезди рисуват целеустремените и позитивни личности. Хората, оставящи звезди на листа винаги се стремят към простите пътища за решение на проблема. Те никога не задълбават в негативизми. Звездите символизират и желанието винаги да сте в центъра на вниманието и да получавате положителни оценки от обществото. Когато звездите са с повече от 5 лъча, това говори за депресивни преживявания.

Геометрични фигури

Геометрични фигури

Подобни рисунки напомнят повече на чертеж. Кръгове, триъгълници, квадрати, ромбове и пр, фигури обикновено са в подсъзнанието на волевите и силни характери, свикнали да получават само максимални резултати. Присъща им е пресметливостта и планирането на всяка крачка. Тези хора не умеят да се разпускат. Те са заключени в собствения си контрол и никога не действат спонтанно.

Стрелки

Стрелки

Може да са обикновени стрелки, а може и да са индиански стрели за лък. Във всеки случай означават жизнената позиция на човека. Ако стрелата е насочена на ляво, може да се разсъждава, че художникът е затънал в собственото си минало. Ако е насочена надолу, говори за егоизма на личността и желанието да удовлетвори само своите потребности. Стрелка, насочена на дясно е символ за зависимост на човека от мнението на околните и страх, че ще остане неразбран. Ако стрелата е с върха нагоре, може да се тълкува като целеустременост и наличие на планове и стратегии.

Фигура на хора и животни

Фигура на хора и животни

Всяка фигура означава различно нещо. Например, изображението на човек съвпада с неопределеност и желание да се получи помощ. Ако фигурката е нарисувана схематично -кръгче, триъгълник е 4 чертички, авторът се отличава с емоционална скованост и склонност към усамотяване. Що се отнася за животните, тълкуванието е според вида на животното. Тигрите, лъвовете и др.  хищници са знак за агресия, лисицата означава хитрост, а гризачите са символ на страх и нужда от закрила.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner