Какво става в тялото, когато спрем алкохола

Ето какво с тялото ако решиш да спреш алкохола.


Накратко за вредата

Дори една чашка влияе на здравето ти, защото тези няколко грама достигат до всяка клетка на тялото ти. Една от съставките на алкохола е етилов алкохол или етанол. Тази съставка се абсорбира основно в стомаха и тънките черва. След това отива в кръвообръщението, което го доставя до всички клетки и органи на тялото. 

Тъй като етанола се разгражда в черния дроб относително бавно по около 10-15 грама на час, той пречи на нормалното фунционирине на чернодробните клетки и по конкретно забавя метаболизма и възстановяването на организма (например след тренировка). Етанолът се разгражда първо до отровния ацеталдехид. Той поврежда протеините в черния дроб. Затова при определено количество повредени протеини се получава, т. нар. цироза на черния дроб. Затова организма се опитва възможно най-бързо за разгради получилия се ацеталдехид до по-поносимия за тялото ацетат. Колко бързо ще се разгради ацеталдехида зависи от индивидуалните особености на организма и от поетото количество алкохол.

И ето какви магии се случват, когато спреш алкохола

1. Отслабваш

Веднага щом спреш алкохола започваш да сваляш килограми! Алкохолните напитки съдържат много захари и калории, които са напълно излишни за тялото. Информацията въобще не е преувеличена. Само с умерена консумация на алкохол дневния ти калориен прием се увеличава с минимум 400 калории. Освен това изгарянето на мазнините се забавя. Това е причината, когато откажеш алкохола, метаболизма и естествените процеси в организма да започнат да работят отново нормално.

 Причината за свалянето на килограмите се дължи и на факта, че щом спреш алкохола започваш да се движиш повече, защото алкохола е пряко свързан със заседналия начин на живот и консумацията на повече храна.

Алкохолът играе роля на метаболитно и хормонално ниво, затова е важно да спреш неговата употреба.

2. Сънят се подобрява

Първото нещо, което започва да се влияе от доставения до клетките алкохол е нервната система.

Факт е, че едно вечерно питие подпомага съня, но също така е факт, че именно то пречи на ефективната дейност на петата фаза от съня, която известна като фаза РЕМ, или фазата на бързо движещите се очи (Rapid Eye Movement - REM). Това е фазата, когато човек сънува. Ако нарушите тази фаза няма да се наспите добре, по-вероятно е да бъдете сънливи, да ви липсва концентрация и паметта ви да си играе на криеница с вас.

3. Състоянието на кожата се подобрява

Може би сте забелязали, че кожата на хората, които редовно консумират алкохол е много по-различна от хората, които нямат този навик. Това се дължи на факта, че алкохола действа като диуретик, което означава, че не позволява в тялото да се задържа вода. Резултатът е липса на хидратация, суха и бледа кожа. 

Когато спрете да консумирате алкохол водата се задържа в клетките, кожата е добре хидратирана, свежа и блестяща. Рискът от различни кожни проблеми също намалява.

4. Нивото на хидратация се подобрява

Дори умерената консумация на алкохол пречи бъбриците да реабсорбират водата, заради забавяне на функциите им. Това води до загуба на вода и до дехидратиране на организма.

5. Сексът се подобрява

Отново дори минимално количество алкохол повишава самочувствието, но също така заради него естрогена се увеличава, а намаляват нивата на тестостерона. Резултатът е притъпени нервни окончания и съответно намалена сексуална възбуда.

6. Мускулатурата се подобрява

Редовната консумация на алкохол уврежда мускулите и намалява способностите на физическо ниво. Освен това и протеините не се усвояват ефективно. Резултатът е налице, липса на тонус и енергия.

Статията ви е харесала? Споделете я!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner