Какво знаем и какво не знаем за Малдивите?

Малките острови и атоли са направени от природата с бижутерийна точност. Известният пътешественик Марко Поло описва Малдивските острови като „Цветето на Индийския океан“.


Можем да наречем Малдивите райски място, на което всеки ще се чувства чудесно. Пътешествието ви ще предизвика възторг още с гледката от самолета.  Освен красотата си, Малдивите имат великолепна история, която се опира на много интересни факти.

Какво е това Малдиви?

Какво е това Малдиви?

Малдивската република, известна още като Малдивските острови, се намира в Индийския океан. Страната е разделена на 20 островни групи, в които влизат 1192 коралови острови. Общата площ на сушата не е повече от 300 квадратни километра. Най-високата точка над морското равнище е около 2 метра. Смята се, че това е най-ниското място на Земята.

Парична единица и официален език

Парична единица и официален език

Паричната единица на Малдивите е малдивската руфия. Един американски долар се равнява на 12 руфии. Официалните езици на тези острови са дивехи и индоарийски. По-образованата част от населението говори арабски и английски.

Столицата Мале – най-малката в света.

Столицата Мале – най-малката в света.

Най-миниатюрната столица на планетата се намира на територията на Малдивите. Тя е дълга 2,5 километра и широка 1 километър. Въпреки малката си територия, в Мале са разположени основните забележителности и сградата на правителството.

Забележителности на столицата

Забележителности на столицата

В малката столица са построени 24 джамии. Една от най-удивителните Хукуру Миский. Построена е през 16 век от коралови блокове. Близо до джамията е гробището на султаните. Добивът на корали се смята за своеобразен риболов на всичките Малдивски острови.

Развлечения на Малдивите

Развлечения на Малдивите

Малдивите са разположени в южната част на Индийския океан и имат най-благоприятната температура за човешкия организъм – 27-28 градуса. Сезонът на дъждовете винаги започва и завършва през лятото и затова Малдивските острови са най-привлекателното място за туристите. Тук може да се получава загар на плажа, да се практикуват всякакви водни спортове, включително гмуркане и риболов.

Най-красивият безлюден остров

Най-красивият безлюден остров

Голяма част от Малдивските острови са безлюдни и недокоснати от цивилизацията. Атолът Ливиани е един от тях. Той е като магнит за туристите, жадуващи за уединение и хармонията на девствената природа.

Дружелюбни китове и делфини

Дружелюбни китове и делфини

Китовете и делфините тук са изключително дружелюбни. Те плуват толкова близо до брега или до лодката, че могат да бъдат докоснати с ръка. Това е единственото място в света, където има толкова китове и делфини на една ръка разстояние.

Липсват високи сгради и пресни водоеми

Липсват високи сгради и пресни водоеми

На Малдивите е забранен строежа на сгради, по-високи от най-високата палма. Хотелите, построени във водата не могат да заемат повече от 20% от площта на острова, кум който принадлежат. Тук няма реки и езера. Събраната дъждовна и морската вода се преработват в сладка вода и това са всичките запаси от питейна вода.

Висока образованост на населението

Висока образованост на населението

98% от населението на Малдивите е образовано и това е най-високият показател в света. Гражданите на Малдивската република живеят на територията на 200 острова. Специалистите смятат, че именно малката територия е причина за високия процент образованост – учениците няма къде да си губят времето.

Летището на Малдивските острови

Летището на Малдивските острови

Пистата на летището заема цял един остров. За да се доберете до хотела трябва да извикате такси-лодка. Но няма друг бърз начин да стигнете до Малдивите, освен със самолет – най-често от Дубай.

Малдивците не обичат медиите

Малдивците не обичат медиите

Те не четат вестници и не гледат телевизия. Най-много в някое от заведенията да има пуснато радио.

Тук полигамният брак е разрешен

Тук полигамният брак е разрешен

Разрешено е на всеки мъж да има по 4 жени. Изневярата на Малдивите се смята за аморална и не се прощава.

Липса на транспорт

Липса на транспорт

На Малдивите практически липсва транспортна система. Тук рядко се вижда дори велосипед. Пътища има само в столицата и на курортния остров Ган.

Най-опасните морски обитатели: Мурена

Най-опасните морски обитатели:  Мурена

Мурената е близък роднина на змиорката. Хищното създание може  силно да изплаши и да докара до паника гмуркачите. Мурената е спокойно животно, но много прилича на анаконда, а отворената уста с остри зъби, които ѝ помагат да диша, може не само да ви изплаши, но и да нанесе сериозни травми. Най-добре е животното да се избягва.

Друг опасен обитател на тези води е морската звезда, наречена Трънен венец. Остри отровни шипове, които покриват цялата ѝ повърхност често нараняват краката на невнимателните туристи, Реакцията към отровата е треска и силно гадене

Риба-камък: много коварно и опасно животно, което обитава малдивските води. На гърба ѝ има един ред шипове, които изпускат токсин. Шиповете са толкова остри, че могат да пробият подметка на обувка.

Глобите на островите

Глобите на островите

На Малдивите е забранен риболовът от бреговата линия и повреждането на коралите. Държавата има система за глоби. Обичайната сума е 550 долара.

Менюто на Малдивските острови

Менюто на Малдивските острови

В менюто на всеки ресторант задължително присъстват ориз, кокос и морски дарове. Всички рецепти са заимствани от традиционната арабска и индийска кухня. Основният десерт се казва бонди и представлява кокосови пръчици. Малдивите могат да предложат на туристите различни тропически салати. Най-предпочитаната напитка е зелен чай с мляко и голямо количество захар.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner