Кои са 10-те думи, чиято употреба да ограничим

Времената се променят. Изразяването на личността вече не е така ограничено, както в миналото. Начинът на изказ също се е променил, а в наши дни това е визитката на всеки човек в обществото.


Нека хвърлим един бегъл поглед над една малка част от думите, които е време да ограничим, особено ако искаме да се представим добре пред другите.

1. Сори

Дума, която трябва завинаги да излезе от разговорния речник на българина. Освен че няма български произход, има достатъчно подходящи алтернативи на български език. Ако човек срещу вас вместо "извинявай" ви каже "сори", то неговото извинение нищо не означава.

2. В смисъл

Съчетание, което за съжаление се използва постоянно, и при положение, че обясняваш нещо, е напълно безсмислено да добавяш и пояснение от сорта "в смисъл". Интелигентният човек би си помислил, че разполагате с ограничен речник и ви липсват подходящи думи за използване.

3. Нали

Това е една думите, които трябва да бъдат забранени със закон, когато се използва без никакъв смисъл. Особено много дразни, когато се слага във всяко изречение без значение от мястото. Например: "Хайде, казвам му аз, нали, тръгвам, че започвам работа в нов офис. И нали си ме знаеш, веднага ще започна.... "

4. Мерси

По-правилната дума е "Благодаря", особено ако водите диалог, в който използвате учтивата форма "Вие". "Вие" и "Мерси" взаимно се изключват. Използвайте "Мерси" в по-тесен кръг.

5. Обръщението "Човек"

За някои може и да звучи интересно да използват и да чуват това обръщение, но ви препоръчваме да спрете да го употребявате. Използването му дори не е интересно, а показва единствено перчене лишено от смисъл.

6. Фактически

Това е една от най-излишните думи в разговорната реч, която няма никакъв смисъл и използването й показва по-скоро липсата на богат речник, отколкото обратното.

7. Междувпрочем

Сигурно много интересно ще ви прозвучи, но подобна дума в българския език не съществува! Ако е част от вашето ежедневие ви препоръчваме веднага да спрете да я използвате.

8. Кофти

Лошото на тази дума е, че употребата й през последните години се увеличи главоломно. Ако преди се използваше само от тийнейджъри, то тя лека - полека се пренесе в разговорната реч на възрастните. Вече повечето хора използват думата "кофти" винаги, когато трябва да опишат някоя неприятна ситуация. Отървете се от този навик, в българския език  има достатъчно алтернативи за по-правилно изразяване.

9. Викам

Не сте ли забелязали, че когато се опитваме да преразкажем диалог много често несъзнателно използваме "викам", например: "И му викам....., а той ми вика". Ако се замислите за честота на употреба на тази дума ще осъзнаете и колко грозно звучи, когато я използвате.

10. В предвид

Сега ще ви изненадаме като ви кажем, че думата "предвид" е правилно да се използва самостоятелно, без "В-то" отпред. Но много хора все още продължават да използват и "В-то", което е по-скоро навик, отколкото незнание. Запомнете, че "В-то" е неправилно и напълно излишно.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner