Кои са 20-те най-големи градове в света?

Представяме ви класацията топ 20 на най-големите градове в света по брой на населението. Има градове от 14 държави на пет континента.


1. Токио

Удря първото място с население от 30 млн. души. Столицата на Япония е огромна, мащабите по отношение на улици и сгради също са огромни. Човек се чувства като мравка застанал на тротоара до огромен път от едната страна и невероятно висока сграда, на която края не можеш да й видиш от друга. Така се чувства човек особено, когато идва от Европа и е свикнал с малки улици и сгради, които се побират в погледа му.

2. Ню Йорк

Със сигурност не сме ви изненадали с второто място. "Голямата ябълка" е с население малко над 21 млн. души. Наричат Ню Йорк още "Световна столица на финансите" или "Градът, който никога не спи".

3. Мексико Сити

Застава на трето място след Ню Йорк с точно 21 млн. души. Макар и вече не толкова предпочитан, града още може да предложи разнообразни възможности за бизнес и добри климатични условия през цялата година.

4. Сао Пауло

С население от близо 18 млн. души, това е най-големия град в Южна Америка, по отношение на население, но и се явява най-важния финансов и бизнес център на континента. Това е и градът с едни от най-големите задръствания, така че не се изненадвайте, че богатите жители използват хеликоптери за придвижване.

5. Лос Анджелис

С население от близо 16.5 млн. души заема петата позиция. Този известен още като "Град на ангелите" е втори по големина в САЩ. Интересното при него е, че е съставен от близо 90 града - квартали, като Холивуд, Малибу, Бевърли Хилс...и други. Лос Анджелис е един от най-големите градове и в териториално отношение.

6. Шанхай

Едва ли някой би предположил, че град в Китай, като Шанхай ще е чак на шесто място. Към този момент Шанхай е с население от 14.35 млн. души. За съжаление той е и един от най-мръсните.

7. Мумбай

С население от 14.30 млн. души. Това е най-големия град в Индия, най-големия финансов център в държавата и най-гъсто населеният в света. Редица големи компании имат представителства в Мумбай.

8. Сеул

С население от 14.25 млн. души заема осма позиция. Това е един от най-бързо развиващите се градове в Азия. Той предлага възможности за всеки. Сеул е град, за който много хора мечтаят.

9. Осака

Още един град в Япония, втори по големина в държавата и с население от 14.2 млн. души. Градът разполага с идеална инфраструктура и ред, какъвто можеш да видиш само в Япония.

10. Лондон

С население от 14 млн. души, е известен като голям финансов център. По етническо разнообразие стои на второ място след Ню Йорк. Столицата на Великобритания е желана дестинация за всичко, за туризъм, за обучение, за живеене и работа. 

11. Лагос

Бившата столица на Нигерия  държи единадесетото място с 13.5 млн. души население. Може смело да кажем, че Лагос не е красив град. Единствено някои скъпи квартали се отличават с подреденост, но останалата част от големия град е предимно мръсна и с много нисък стандарт на живот.

12. Калкута

12.9 млн. души население, градът е втори по големина в Индия и столица на индийския щат Западен Бенгал. Очакваме града да се изкачи на по-предни позиции следващите години, тъй като се развива много бързо. И тук могат да се видят две крайности много различни една от друга - разлика в стандарта и изгледа на града в бедните и богатите квартали.

13. Буенос Айрес

С население от 12.5 млн. души, Буенос Айрес е сред най-населените градове в Южна Америка. В него има класа и затова често го наричат латиноамериканския Париж. В превод името на града означава "Чист въздух", но това вече е много далеч от истината. Въздухът отдавна е силно замърсен.

14. Париж

И Париж се нарежда в списъка с най-големи градове в света с население от 12.1 млн. души. Столицата на Франция е град с много националности, което ако не друго, го прави доста колоритен.

15. Рио де Жанейро

Рио де Жанейро е вторият по големина град в Бразилия. Населението е 12 млн. души. Красив град, посещават го милиони туристи годишно, заради популярността му, но и заради красивата природа и живописното местоположение. И тук само една малка част от града е богат, другото му лице е бедността.

16. Карачи

Карачи е най-големият град в Пакистан с население от 11.9 млн. души. Той е известен като икономически, образователен и културен център на страната.

17. Делхи

Кой би повярвал, че индийската столица Делхи ще се класира чак на 17-о място? Това обаче е факт, заради населението възлизащо на 11.7 млн. души. Като цяло градът е много красив и поддържан.

18. Манила

Красив град с 11.5 млн. души население и е най-големия град в югоизточна Азия. Градът е много модерен и красив, и може да се конкурира с градове като Лондон. Това, което не хубаво в града, са плажовете, тъй като крайбрежието е индустриализирано.

19. Истанбул

Град, който е познат на нас българите. Разположен между Европа и Азия и с население от 11 млн. души. Туристическа дестинация и град, в който дори дребната търговия върви.

20. Пекин

Изненадата тук е не града, а последното място, което заема, с 10.9 млн. души. Може и да е на последно място в нашата класация, но е град, който си заслужава да се види. Наблизо е дори Великата китайска стена, забележителност известна и с факта, че може да се види от Космоса.

Ако статията ви е заинтригувала, я споделете с вашите приятели в интернет.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner