Кои са най-опасните диети?

Обикновено паниката, че няма време за отслабване, ни заставя да изберем отчаяни диети, които променят за много кратък срок показанията на кантара. Обаче вместо на плаж, с новата си фигура можем да се озовем в болнично легло или дори още по-страшно.


Всяка жена се опитва да се избави от няколко или повече излишни килограми и да се подготви за лятото. За съжаление болшинството хора не осъзнават, че ефективните диети могат да се отразят пагубно на здравния статус. Ще ви покажем някои от най-разпространените и най-опасни диети, които не остават без последствия.

Белтъчна диета

Белтъчна диета

Този метод за отслабване е много широко разпространен, препоръчван от много известни хора и смятан за безопасен. Основното меню в тази диета е месо и други продукти, съдържащи белтъчини в продължение на няколко седмици. Яде  се често на малки порции и това е причината човек да се чувства сит, здрав и бодър. След известно време пристигат и последствията. Човешкият организъм се нуждае от три основни „строителни“ материали за да се чувства в кондиция. Това са белтъчините, мазнините и въглехидратите. Когато отнемем един от тези материали, на организма се нанасят непоправими вреди. Белтъчната диета води до проблеми с бъбреците, черния дроб, сърцето и стомашно-чревния тракт.

Диета с таблетки

Диета с таблетки

Някои хора не могат да се откажат от нито един вид храна, нито да намалят порциона си. Тогава те избират „вълшебни“ хапчета, с разнообразието на които са пълни и аптеките, и интернет. Обикновено лекарствата са със съмнителна репутация, но дистрибуторите им обещават блестящи резултати. Как влияят на организма тези таблетки? Те обикновено влияят на мозъка и създават илюзия за ситост, дори да не ядете с дни. Така се нарушават функциите на обмяната на веществата, а рискът да се развие анорексия е голям.

Диета с тения

Диета с тения

Звучи безумно, но е факт. Има и такива желаещи да отслабнат, които съвсем доброволно поглъщат тения и така паразитът изяжда всички хранителни вещества, които човек приема с храната. Опасната диета дава големи резултати, но винаги съществува риск от летален изход. Тенията изтощава организма и отделя токсини, които допълнително тровят човека.

Рибна диета

Рибна диета

В списъка на най-опасните диети влиза рибната, въпреки че се допуска приема на малко плодове и зеленчуци. Отслабва се, но и тук има риск от натравяне, защото не знаем какъв е произхода на рибата и колко добре е съхранена в магазините.

Диета със сладко

Диета със сладко

Сладката диета дава на организма достатъчно енергия за бодро настроение, но това е само на пръв поглед. Дневният порцион е много мизерен. Състои се от 80 грама сладолед, шоколад или друг сладкиш дневно. Диетата води до бъбречна недостатъчност, нарушения на водния баланс, хипертония и гастрит.

Нискокалорийна диета

Нискокалорийна диета

Диетата се състои в прием на максимум 1000 калории на ден. Гладуването не трябва да се смята за диета, а за бавен способ за се самоубиеш, особено ако организмът не е свикнал да се ограничава. Това е абсолютен стрес, който причинява рязко падане на имунитета, психически разстройства, аритмия, хипертония и смърт.

Двуседмична монодиета

Двуседмична монодиета

Монодиета означава да се яде само един единствен продукт. Най-разпространените монодиети са ябълкова, млечна, динена и житна. Така с отслабването с 5 килограма нанасяме непоправими вреди на организма на един иначе напълно здрав човек. Най-малкото не се приемат нормалните количества минерали и витамини. Често монодиетите отключват силни алергични реакции.

Цитрусова диета

Цитрусова диета

За любителите на мандарини, портокали, лимони и грейпфрути тази диета ще се стори лесна и вкусна.  Но и тук съществува вероятността да се появи цитрусова алергия, която да ви преследва цял живот. Диетата е вредна за стомаха и за имунната система.

Диета с памук

Диета с памук

Още един маниакален начин за отслабване – поглъщане на топчета памук, натопени в сироп или лимонада. Така стомахът се пълни и създава усещане за ситост. Първоначално всичко е наред. Но след продължителна диета настъпва пълно изтощение на организма, отслабване на имунитета, световъртеж и анорексия.

Не трябва да се забравя, че това далеч не е списък с всички вредни диети, които влияят пагубно на тялото. Всяка диета е опасна с психически срив и последвало преяждане. Когато се отслабва е важно това да става постепенно с правилно хранене и физическо натоварване.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner