Най-големите езера в света

Представяме ви класация на 10-те най-големи езера в света. Критерият, който е в основата на класацията е площта на езерата.


1. Каспийско море - 376 хил.кв.км.

Каспийско море е най-голямото в света езеро, макар и солено! Влиза в категорията на езерата, тъй като е безотточен воден басейн, какъвто е критерият в официалната класация за най-голямо езеро в света. Намира се в северната част на Иран. Освен на Иран, има излаз и на Азербайджан, Казахстан, Туркменистан и Русия. Площта на Каспийско море е 376 хил.кв.км., а най-дълбоката точка достига 1025 метра. 

Интересен факт свързан с Каспийско море, е, че повече от 130 реки му осигуряват приток, а най-известната от тях е Волга.

2. Горно езеро - 82.4 хил.кв.км.

По площ е второто най-голямо езеро, но ако критерият е обем, е на трето място след Байкал в Русия и езеро Танганика в Африка.

Горното езеро е част от така наречените Големи езера в Северна Америка. Горното езеро е най-голямото по площ сред тях. На северния му бряг е провинцията Онтарио в Канада и щата Минесота в САЩ, на юг, брега му достига щатите Уисконсин и Мичиган. Горното езеро официално се води и най-голямото сладководно езеро в цял свят. Както вече обяснихме, Горното езеро се намира между Канада и САЩ, но 1/3 от площта му е в Канада. Площта на езерото е 82,4 хил.кв.км., а най-дълбоката точка достига 393 метра.

3. Виктория - 68 хил.кв.км.

Виктория е най-голямото езеро в категория тропически езера, а по площ в нашата класация е на трето място. Езерото се намира в плато в Източна Африка и граничи с три държави - Кения, Уганда и Танзания. Площта му е 68 хил.кв.км и е дълбоко едва 80 метра.

4. Хюрън - 59.6 хил.кв.км.

Езерото Хюрън, както Горно езеро също е част от петте Големи езера в Северна Америка, но е второто по големина след Горното. Разположено е на границата между щата Мичиган, САЩ и Онтарио, Канада. Площта му 59.6 хил.кв.км., а дълбочината му достига 208 метра.

5. Мичиган - 58 хил.кв.км.

И езерото Мичиган, както по-горе споменатите Хюрън и Горно езеро, влиза в групата на петте Големи езера в Северна Америка. Името му произлиза от индианското име миши-гами (mishi-gami), което в превод означава "Големи води". Езерото е дало името и на щата Мичиган, а не обратното. Площта му е 58 хил.кв.км., и достига дълбочина 281 метра.

6. Аралско море - 40 хил.кв.км.

Макар, че се нарича море, то е безотточно езеро и затова влиза в нашата в официалната класация на най-големите езера в света. Намира се в централната част на Азия, разположено между Казахстан на север, и Каракалпакстан, което е район в Узбекистан на юг. Понастоящем площта на Аралско море е 40 хил.кв.км и е дълбоко само 61 метра. 

За съжаление Аралско море може да оглави и класация в категория най-замърсено езеро. Основна причина за този проблем са експерименти и опити с биологични оръжия от руска страна, оттичане на торове от бившия СССР, както и различни промишлени проекти.

7. Танганика - 34 хил.кв.км.

Намира се в Централна Африка. Носи името на държава, която е съществувала до 1964 година. Площта му е 34 хил.кв.км., а в най-дълбоката си точка достига 1470 метра. Езеро Танганика се нарежда на второ място по критерия обем и по дълбочина сладководно езеро в света и се нарежда след езерото Байкал.

8. Байкал - 31.5 хил.кв.км.

Езерото е разположено в източен Сибир. То е най-дълбокото езеро в света, но също така и най-големият естествен воден резервоар на прясна вода в света. Площта на Байкал е 31.5 хил.кв.км. и е дълбоко 1620 метра.

9. Няса - 30.8 хил.кв.км

Езерото Няса е познато още и с името Малави. То заема трето място в Африка и девето в света по площ. Има излаз на три държави - Танзания, Малави и Мозамбик. То е едно от малкото езера с подводни вулкани и с много голямо разнообразие на морски обитатели. Известно е и с едно друго име "Календарното езеро", а причината за това е дължината му - 365 мили. Площта на Няса е 30.8 хил.кв.км. и е дълбоко 706 метра.

10. Голямо Мече езеро - 30.2 хил.кв.км.

Голямото Мече езеро е на второ място по площ в Канада, след по-горе споменатото Хюрън. Площта с прилежащите му острови биха го наредили на седмо място, но без тях заема десетата позиция. Площта му е 30.2 хил.кв.км. и е дълбоко 137 метра.

Ако статията ви е заинтригувала, споделете я!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner