Най-странните неща, които дърветата могат да правят

Няколко уникални екстри на дърветата, за които едва ли сте чували.


1. Имат си телохранители

Някои дървета са като истински войни с армия, която да ги защитава от дразнители. Такъв е случая с партньорството между мравките и акацията. Това е вид акация, която се среща предимно в тропическите гори на Америка и Африка. Целият ствол на дървото е обсипано с големи бодли, които определен вид мравки намират за идеално убежище. Те се хранят с нектара, който произвежда дървото. В замяна на "храна и подслон" мравките пазят дървото от нежелани нашественици.

2. Дърветата могат да синтезират тор

Някои дървета притежават уникалната способност да синтезират тор. Това се осъществява като улавят азота от въздуха и го изпращат към корените. Азотът е едно най-важните хранителни вещества за дърветата. С негова помощ те израстват здрави, при необходимост бързо се възстановяват и дават плодовете си. Също така азотът се съдържа в повечето добавки и торове подходящи за растения.

3. Дърветата могат да се взривяват

Hura Crepitans известно още като динамитно дърво е уникално по своя вид. Изглежда много внушително и войнствено, последното благодарение на стотиците бодли осеяли ствола му. То се размножава като зрелите плодове експлодират. При експлозията семената се изхвърлят в радиус от 40 метра със скорост 240 км/ч. факт, който показва колко съвършена е природата.

4. Дърветата могат да се самоубиват

И тук става дума за уникално дърво, а именно огромна палма самоубиец. Тази гигантска палма достига 20 метра височина. Самоубиват се, защото влагат цялата си енергия в цъфтеж, който се осъществява накрая на живота им. Щом цъфнат и се размножат те умират. Хубавото в случая е, че докато стигнат до този етап живеят сто години. Този вид палми могат да се видят в Мадагаскар.

5. Дърветата могат да бъдат безсмъртни

На света съществува едно дърво, което можем да наречем дърво - чудо, което е на 9 558 години, почти пу последния ледников период, който е бил факт преди 10 000 години. Дървото е смърч и го наричат "Старият Тико". Намира се в Швеция, област Даларна, в планината Фулуфелет. Тайната на дълголетието се крие в неговото вегетативно размножаване. Когато загине ствола, израства нов, всъщност корените на дървото са на посочените години, които са доказали, своите клониращи способности през вековете.   

6. Дърветата могат да издават ултразвукови сигнали

Ултразвукови сигнали излъчвани от дървета са уловени от френски учени. Сигналите са излъчвани по време на сух период. Учените твърдят, че дърветата в подобни екстремни условия излъчват тези иначе наречени "звуци". Хранителните вещества се изкачват в ствола на дървото с помощта на мрежа от съдове, които са известни като ксилеми. За да достигнат до върха на дървото налягането в ксилемите трябва да е в пъти повече от атмосферното. При сух период, водата не достига и при дърветата настъпва процес наречен кавитация. По време на този процес дърветата излъчват ултразвуков сигнал.

7. Дърветата могат да общуват помежду си

Разбира се, не става дума за човешкия смисъл на думата общуване. Дърветата общуват помежду си по особен начин. Има видове, които оцеляват благодарение на взаимна подкрепа с други растения, която се състои в предаване на хранителни вещества едно на друго. Професор Сузана Симард има теория свързана с най-големите дървета, наречени матриарси, около които винаги има млади фиданки. Те живеят благодарение на голямото дърво, и ако то умре, по-младите дървета трудно оцеляват.

8. Дърветата могат да се лекуват сами

Природата ги е създала с безброй способности, в това число имат и способността да се лекуват сами. Те не се нуждаят от "лекари". Например, природата ги е дарила с механизъм, благодарение на който изолират увреденото място. Ако се налага достъпа до вода и хранителни вещества се преустановява от дървото. По този начин, здравите части на дървото няма да бъдат заразени.

9. Дърветата имат памет

Например, те помнят откъде произлизат. Учени от Канадския университет Скарбъроу са изследвали еднакви в генетичен смисъл тополи. Целта им е била да разберат защо идентични дървета с различно място, от което произхождат реагират по различен начин в различни климатични условия. По време на това изследване учените стигнали до извода, че дърветата имат памет, че разликата в реакциите на дърветата се дължи именно на нея, на така наречената молекулярна памет.

10. Дърветата могат да подпалят всичко около себе си

Става дума за така наречените "бензинови дървета". Това са видове евкалипт, които са с известни с бензиновото наименование, защото отделят запалимо вещество и газ, с помощта на които само с една малка искра всичко наоколо пламва.

Статията Ви е харесала? Споделете я!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner