Няколко любопитни неща около снимането на филма „Хубава жена“

Около култовият филм "Хубава жена" има интересни истории, които ще ви се иска да знаете.


Никой от снимачния екип на "Хубава жена" не е очаквал филма да претърпи такъв успех, какъвто има. Все пак романтичната комедия е снимана със скромен бюджет и навремето не са очаквали, че подобна история ще постигне толкова голям касов успех. 

25 години по-късно филма продължава да стопля сърцата на милиони. И до ден-днешен историята е актуална, добре режисирана и изиграна по блестящ начин от актьорите - Джулия Робъртс, Ричард Гиър и Дани де Вито. По време на снимането Джулия Робъртс е била без известно момиче на 20 години, чийто живот след филма се променя драстично. Съвременната Пепеляшка завладя света!

1) Разходите на филма са 14 милиона долара, а приходите няколко пъти повече, всъщност много повече - 464 милиона. 

2) Работното име на филма е било друго - "$3000", като е планирано това да бъде и официалното заглавие. Това е сумата, която Едуард плаща за една седмица прекарана с Вивиан.

3) Първоначалната версия на сюжета също е различна. Вместо романтична комедия е планирана социална драма свързана с проституцията. Главната героиня е трябвало да бъде проститутка употребяващо дрога, а с 3000 долара е щяла да осъществи мечтата си, да предприеме пътуване до Дисниленд. Това е щял да бъде и краят на филма. Но както знаем нещата са се променили..., за добро.

4) За ролята на Вивиан първо е била поканена Мег Райън, но тя отказала. Последвали и други откази. Сред поканените за ролята са били Шарън Стоун, Ким Бейсинджър, Моли Рингуалд и Дарил Хана. Отказите на всички тези актриси са породени от притеснението, че ролята на компаньонка ще повлияе на техния имидж и ще провали кариерата им.

5) Автомобилните концерни също са подходили с резерви към поканата техни коли да участват във филма. "Ферари" и "Порше" отказват да предоставят автомобилите си за филми, за да не се появят грешни асоциации в потребителите. Все пак в началните сцени виждаме хубава и бърза спортна кола, но с марка Lotus Esprit. Това е личният автомобил на един от продуцентите на лентата, Нанси Грос. Поради липса на автомобил се е наложило той да предостави своя. След като филма е вече на голям екран, продажбите на въпросния Lotus Esprit се увеличават три пъти.   

6) Изборът на актьор за ролята на Едуард също не е минал гладко. Преди него са се пробвали Кристофър Рийв и дори Ал Пачино, но единствен Ричард Гиър я поема с ентусиазъм. 

Наложило се дори режисьора да му прошепне в ухото, че във филма само единия действа и това не е той...

7) Червеното яке на Вивиан в началото на филма струва само 30 долара. Купено е от случайно продавачка точно преди снимките на филма. 

8) За някои сцени, за които се изисквал искрен заразяващ смях на героинята, са гъделичкали стъпалата на Джулия Робъртс. 

9) Огърлицата във филма наистина струва $250,000. По време всички снимки с нейно присъствие има въоръжена охрана пратена от магазина предоставил бижуто за снимките. Но сцената със затварянето на капака е вмъкната по случайност. Идеята била на Ричард Гиър, който искал да повдигне настроението на Джулия през този ден. Режисьорът харесал, това което видял и го включил в сценария.

10) На плаката към филма "Хубава жена" само главата е на Джулия Робъртс. Тялото е на актрисата Шели Мишел. Въобще тя е тялото на Джулия във всички разголени или полуразголени сцени. Например сцената с ваната. Ако сте обърнали внимание, Джулия Робъртс, когато е с дрехи дължината им е по-дълга, а кройката по-свободна и това не е случайно.

Използването на дубльорка не е нещо ново и дори се използва за доста тривиални сцени, включващи само походка, обуване на чорапи ("Хубава жена") и др.

11) Песента "Oh, pretty woman" е написана от Рой Орбисън. Той получава награда Грами за "Най-добро мъжко вокално изпълнение".

12) Във филма Ричард Гиър наистина свири на пиано, с мелодия композирана от него.

13) "Хубава жена" е филм на дъщерната компания на Дисни, Тъчстоун пикчър.

14) Гари Маршал е режисьор на филма и е уредил дъщеря си с ролята на рецепционистка в хотела.

15) Един от гафовете във филма е по време на закуската след първата нощ. Първо камерата дава как Джулия яде кроасан, когато камерата се връща отново на нея, се вижда как тя хапва палачинка.

16) Ето как изглеждат актьорите сега:

Статията Ви е харесала? Споделете я!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner