Познатото и непознато кафе

Обичате кафе? А познавате ли го достатъчно добре? В тази статия ще научите интересни факти за любимата напитка.


Кафето е вид вечнозелен храст или ниско растение от семейство Rubiaceae. За това семейство растения е характерно голямото разнообразие, но най-често използвани за приготвянето на напитката са кафе Арабика (Typica и Bourbon) и Coffea Canephora (Робуста). И двата вида растат в тропическия пояс, при топъл и влажен климат, на различна надморска височина. Арабика вирее до 2000 м н.в, докато Робуста се среща в по-ниските височинни пояси. Водещите държави-производители на кафе в света са: Бразилия, Колумбия, Етиопия, Уганда, Ангола, Индия и Индонезия.

Най-важната и търсена съставка на кафето е кофеинът, който веднага се усвоява в кръвта и се задържа до 4 часа. Кофеинът стимулира централната нервна система и мозъка, като по този начин разбужда, засилва концентрацията и подобрява настроението. Средно в една чаша кафе се съдържат 100-150 мг кофеин.

Зърната на кафето представляват дребни червени плодове, подобни по форма на череша. Най-добрата смес се получава при комбинирането на зърна от различни видове. Топлинната обработка се извършва на няколко стъпки: първо, влагата се отнема чрез сушене, като зърната губят остатъчната влага, която е до 12% от масата им.

Втората стъпка е печенето, при което най-важният фактор е количеството топлина, с което се обработват зърната. Наситеността на цвета на кафето е свързана с температурата на печене, като по-високата температура придава на кафето по-тъмен цвят. Третата стъпка е охлаждане, когато зърната се подлагат на струи студен въздух.

Интересни факти за кафето

- Съществуват много видове кафе, но двете най-важни разновидности, и единствените, които се търгуват на стоковата борса, са Арабика и Робуста.

- По обем продажби на стоковата борса кафето се нарежда веднага след петрола.

- Думата кафе идва от арабската дума kahwah, производна на qaha, което означава "засищам, утолявам апетит". Също така се свързва и с думата kuwwa, чието значение е "сила, енергия" или с Kaffa - етиопско царство от средните векове, откъдето кафето е пренесено на Арабския полуостров. 

За всички любители на кафето, SkyVision редлага едно интересно преживяване и оригинален подарък, а именно дегустация на кафе и еднодневен курс Бариста любител с място на провеждане в град София. Запишете се днес! 

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner