Прекрасните реалистични пейзажи на Атанас Михов

Нека заедно си припомним прекрасното творчество на българския майстор на реалистични пейзажи, Атанас Михов.


Роденият на 24 септември 1879 година старозагорец е влюбен в идеалната красота на природата и през целия си живот се опитва да я пресъздаде в своето творчество. Художникът завършва живопис през 1904 година, в Художествено - рисувалното училище в град София, при професор Ярослав Вешин.

След завършването си започва работа като учител по рисуване в много градове на страната - София, Русе, Силистра и Разград. Чак през късната 1932 година официално се пенсионира и с удоволствие се отдава изцяло на творчеството, което го влече от дълги години. Междувременно Атанас Михов не е спирал да рисува. Започва да участва в изложби още от 1904 година. Представял е картини в изложби на Дружество "Съвременно изкуство", "Лада" (Съюз на южнославянските художници), "Родно изкуство". Имал е също и самостоятелни представяни, както в България, така и в чужбина. 

Атанас Михов е бил участник в Първата световна война и по това време е рисувал картини с военни сюжети. Но хората го познават като един от талантливите българи пренесъл красивата българска природа в картини. Умира в София през 1975, но творчеството му и до днес стопля сърцата на осъзнатите българи.

Ако статията ви е заинтригувала, споделете я!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner