Протеинова диета на д-р Пиер Дюкан

Подробна информация за една от най-известните диети, с които запазвате свалените килограми за дълго време, протеиновата диета на д-р Пиер Дюкан.


Носи името на своя създател, френски специалист по хранене и доказан диетолог д-р Пиер Дюкан. Диетата е богата на протеини, включва малко калории и се апетит ви да не е много голям. Диетата така е направена, че да стимулира разхода на калории, като по този начин отслабвате, без да губите мускулна маса. Състои се от няколко етапа наречени фази, които се характеризират с определен диетичен режим. 

Д-р Пиер Дюкан споделя, че с неговата диета не се получава неприятния йо-йо ефект, а напротив, човек дълго време запазва постигнатото тегло, стига да се следват неговите съвети.

Етапи на диетата

Първият етап е ударен период или още наречен етап на протеинова атака. Следва смесения етап, в който се редуват протеинови дни, с дни, в които си хапвате и зеленчуци. Третият етап е запазването на ефекта от диетата и четвърти етап е затвърждаване на резултата. 

Първи ударен етап, протеинов режим 

1. През този период се консумират чисти, качествени протеини - месно и продукти от чисто месо, риба и рибни продукти, морски дарове, всякакви млечни продукти, но с ниско съдържание на мазнини. 

2. Периодът, е с продължителност минимум 3 и максимум 10 дни, в зависимост от целта, която искате да постигнете. 

3. Разрешените храни в неограничено количество за този етап са: телешко месо, говеждо, месо от птици (без кожата), свинското не се препоръчва, всякаква риба, само нискомаслени млечни продукти, чай, кафе, много вода. На този етап всички други продукти са забранени.

4. По време на този етап пийте много вода, защото този период е много беден фибри, а това означава, че може да получите запек. Изпивайте поне 1,5 л вода на ден.

5. Това е ударната фаза в диетата на д-р Пиер Дюкан. Тя стресира организма и го кара да губи тегло. Разработена е от доктора именно с тази цел.

6. Добавяйте към продуктите си овесени трици, тъй като те подпомагат още повече отслабването. Например добавете ги в киселото мляко или ги консумирайте самостоятелно. Те трябва да се използват само веднъж на ден. По време на първия етап задължително консумирайте на ден по 1 супена лъжица овесени трици.

Примерно меню за един ден по време на първата фаза

Закуска: 

чай или кафе (без захар или подсладители) + 3 варианта:

плодово кисело мляко бедно на мазнини (обикновено готовите млека от този вид са нискомаслени)

или 

200 гр. сирене с ниска масленост

или 

парче пилешко

или 

варено яйце 

Междинна закуска:

кисело мляко 

или 

100 гр. пилешко месо 

Обяд:

печена риба

или 

морски дарове 

или 

пуешко

Следобедна закуска:

кофичка кисело мляко 

или 

100 гр. пилешко месо 

Вечеря:

пилешко месо 

или 

черен дроб

или 

сварени яйца

или 

миди 

или

 морски дарове

или 

риба 

или 

кофичка кисело мляко

Съставете така менюто си, че да бъде разнообразно, има достатъчно опции за това в менюто.

Втори етап на диетата на д-р Пиер Дюкан

На този етап протеиновата атака към организма, се заменя с редуване на протеинови дни, с дни на протеини допълнени със зеленчуци. Как да приложите този зависи от целите ви от начина, по който се чувствате. Ето нагледен пример: Ако целта ви е да свалите 10 или повече килограма, то вашата схема е 5 на 5, т.е. 5 протеинови дни и след 5 смесени (протеини със зеленчуци). Ако целта ви е да свалите до 10 килограма, то вашата идеална схема е 3 на 3, т.е. 3 протеинови и след това 3 смесени. Ако изпитвате трудност с тези схеми, може да изберете 2 на 2 или 1 на 1.

Ето някои характеристики на втори етап:

1. Етапът продължава, докато постигнете целта си. Д-р Пиер Дюкан не посочва конкретното времетраене на втория етап, но имайте предвид, че някои специалисти съветват да не повече от 10 дни.

2. По време на смесените дни, може да консумирате всякакви зеленчуци, с изключение на артишок и авокадо, както и тези, които съдържат много нишесте - това са грах, царевица и картофи.

3. Моркови може да консумирате веднъж на ден.

4. Смесен ден, означава на едно хранене да комбинирате протеин със зеленчук, а не да ги консумирате отделно.

5. Пиенето на вода продължава и в този етап от диетата, поне 1,5 л на ден.

Примерно меню за смесен ден (протеини със зеленчуци)

Закуска:

1-2 кисели млека

или 

2 яйца

или 

трици

Обяд:

Прясна салата по избор с печена риба

или 

зелен фасул с пилешка пържола 

или 

Прясна салата + 1 кисело мляко с ниска масленост

Вечеря:

1 котлет от сьомга с прясна салата 

или 

говеждо/друго месо със спанак

или 

задушени зеленчуци + 1 кисело мляко с ниска масленост

Трети етап на диетата на д-р Пиер Дюкан

Това е период, в който е предвиден за постепенно връщане на организма към нормален хранителен режим. Поетапно се въвеждат храни, които до този момент са били забранени, например продуктите богати на нишесте, като картофи, пълномаслено сирене, плодове и всички останали забранени храни. Това е етапът, от който зависи дали ще съумеете да запазите свалените килограми далеч от вашето тяло.

Ето някои допълнителни характеристики на етапа:

1. Третият етап продължава по 10 дни за всеки свален килограм, т.е. ако сте отслабнали с 4 килограма, етапа трябва да продължи 40 дни.

2. Въвеждането на забранените храни е поетапно. Те вече стават позволени, но това не означава, че трябва да прекалявате с тях. Консумирайте ги, но не прекалявайте с тях. 

3. Веднъж седмично трябва да провеждате протеинов ден, ден, в който ще консумирате само чисти протеини.

Четвърти етап от диетата за отслабване на д-р Пиер Дюкан

Това е последният етап, която играе ролята на затвърдяване на резултата постигнат по време на предишните три етапа. Това е фазата, която трябва да спазвате от тук нататък. Тук трябва да запомните две основни неща:

1. Всеки четвъртък (или друг ден от седмицата) трябва да бъде протеинов ден. Целта му е да балансира останалите дни, през които ще се храните нормално.

2. Задължително консумиране на овесени трици, по 3 супени лъжици на ден. Те също играят ролята на балансьор.

Подробности за използване на овесените трици в диетата на д-р Пиер Дюкан

Как да бъдат използвани по време на диетата:

1. Защо трябва да се консумират? - Защото те спомагат да губите излишните килограми. Без тях резултата няма да се същия.

2. По време на първия етап консумирайте по 1 супена лъжица овесени трици на ден. По-долу ще ви дадем идеи за тях.

3. През останалите етапи увеличете консумацията на трици до 2 супени лъжици, а след диетата, т.е. по време на четвърти етап по 3 супени лъжици на ден.

Как се консумират овесените трици?

1. Най-простият начин е да добавите овесените трици към всяко ястие или продукт, например в киселото мляко, в салатата и в сос. 

2. Могат да се добавят в сместа за омлет/пържени яйца, в сместа за палачинки и въобще в повечето ястия, които приготвяте.

Ето две примерна рецепта с овесени трици:

Специалитет от трици 

Продукти:

2 супени лъжици пшенични трици

4 супени лъжици овесени трици

1-2 яйца

2 супени лъжици кисело мляко

1 чаена лъжичка сода за хляб

Приготвяне:

Всички продукти се разбъркват добре, като накрая се добавя содата. В затоплен тиган с малко мазнина взимате малка част от сместа и я изсипвате. Изпържете до готовност, след това обърнете от другата страна.

Палачинка с трици 

Продукти:

1 и 1/2 супени лъжици овесени трици 

1 белтък 

1 и 1/2 извара

2-3 супени лъжици прясно мляко 

Приготвяне:

Всички продукти се смесват добре. По желание може да прибавите подсладител, ако желаете палачинката да е сладка. Затоплете тиган и изпечете сместа от двете страни. 

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner