Салата айсберг, защо е полезна?

Смело можем да наречен салата айсберг "кралската салата", освен, че присъства в менюто на всички елитни ресторанти, съдържа и богата гама от полезни вещества.


Салата айсберг е най-популярната зелена салата в света, както и най-консумираната от този вид салата. Може да се намери целогодишно на пазара, на разумна цена и може да се комбинира с почти всеки зеленчук и различни видове дресинг. Това се дължи на идеалните й вкусови качества. 

Салата айсберг е добър източник на фолиева киселина, но по-малки количества витамин С. За сметка на това няма по-богат зеленчук на витамините Е и К. Но освен тях светлозеленият зеленчук съдържа и минерали като калций, калций, натрий,  и още някои витамини от групата В, А, D и РР. Външните и по-тъмни листа съдържат бета каротин.

Салата айсберг, освен полезни вещества съдържа и около 90% вода, което я прави ниско калорична и особено подходяща за диети и отслабване.  

Ето някои по-известни ползи за здравето свързани с популярната салата:

1. Пази сърцето здраво и го предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Съдържанието на калий в айсберга поддържа кръвното налягане в норми, но освен калия, има и други елементи, които поддържат еластичността на артериите и поддържат гладкото придвижване на кръвта до сърцето и мозъка. 

2. Полезните фибри в комбинация с омега мастни киселини, укрепват силата на организма. Те зареждат тялото с енергия и се грижат за правилното му функциониране. 

3. Айсбергът подсилва имунната система благодарение на съдържащите се полезни минерали. Те се борят със свободните радикали, което отново подсилва имунната система и предпазва от вирусни инфекции.   

4. Желязото, което се съдържа в нея също е от важно значение за здравето. На първо място, благодарение на него се образуват червените кръвни телца, и на втората основна полза от него е насищането с кислород до различни части на тялото, където е необходим. По този начин айсберга и желязото в нея се борят с анемията.

5. Подпомага храносмилането, като се грижи за храносмилателната система и подпомага за прочистване на червата. Полезните вещества в салата успешно се борят със запека и киселините.

6. Калият в айсберга подхранва клетките в тялото. Той има способността да регулира водното равновесие в организма. 

7. Отпуска тялото, очите и подпомага добрия сън. Повлиява добре на безсънието.

 

Статията Ви е харесала? Споделете я!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner