Секвоята е най-високото дърво в света

Красивото и величествено дърво секвоя е най-високото на Земята. Много от изключително високите дървета в света, са именно гигантски секвои.


В природата секвоята се среща много рядко. Все пак може да се види по крайбрежието на северна и централна Калифорния в САЩ. Хубавата новина е, че уникалното дърво се отглежда много успешно в изкуствени условия, в различни географски точки на планетата, най-вече в ботанически градини и паркове, и по-рядко на свободна територия. 

В България например секвои има насадени в двора на Боянската църква "Св. св. Никола и Пантелеймон", в елитния квартал Бояна, София. Трите вековни дървета радват всички посетители на църквата. Те са посадени от царица Елеонора. 

В Борисовата градина в София също има няколко вековни дървета. Едната секвоя се намира до тенис кортовете, близо до квартал Изток. Тя пък е посадена от цар Борис III. Втората секвоя се намира близо до квартал Изгрев. С това не се изчерпват секвоите в България. Има в много училища, паркове, градини и в някои манастири.

Животът на секвоята може да продължи повече от 2000 години. Дървото е иглолистно вечнозелено и обикновено достига до 100 метра, но има и изключения, които достигат до 150. Височината им показва, че са дървета - дълголетници. Може да се срещне под имената "Вечнозелена секвоя" или "Червено дърво", заради характерния червен нюанс на дървесината.

Секвоята има много здраво и стабилно стъбло, в специфична форма, така че да понесе голямата тежест, която се изисква, за да достигне голяма височина. В основата дървото е много широко, а нагоре се стеснява като кула. Едни от най-високите сгради в света следват именно същата форма, за да бъде по-стабилна структурата. Природата несъмнено е най-добрият архитект и виждаме как добре се справила в лицето на величествената секвоя.

Желаещите да се насладят на красива естествена секвоя могат да го направят в Калифорния, в националния парк "Redwood". 

Споделете статията, ако ви е харесала!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner