Странни обичаи които се срещат като традиция у различните народи.

На нас, като на закоравели градски хора ни е трудно да си представим, че още има хора на планетата, които не се ползват от благата на цивилизацията. Но те са много и ние уважаваме самобитната им култура и традиции.


Човек живее в социум и носи неговите отличителни белези. Националните дрехи, аксесоари и прочее показват знаците на социалните различия. В древни времена, обаче, дрехи не е имало и единственото място където могат да се поставят знаците е собственото тяло. В тази статия ще ви разкажем за етноси, до които прогресът още не е достигнал до етапа – изработка на дрехи.

Африка

Африка

Жена от племето карамоджонги

Жителите на това племе покриват телата си с информация за победени врагове в битка, за семейно положение и т.н. Това става като в кожата се правят дълбоки разрези, в които се поставя стрита кора на дърво и остават специфични белези. Ако мъжете имат белези на лявото рамо, означава, че са победили в битка, ако е на дясното рамо означава смел войн. Женските знаци се поставят на корема и на челото и са свързани с това дали жената има мъж или не.

Океания

Океания

Жените от племето Дани-Дугум погребват близките си по много травматичен начин. Когато умре някой близък на жената, тя трябва да премахне част от пръста си.  По пръстите на жената може да се разбере колко близки хора е загубила. Не се пипа само палеца, за да остане ръката работоспособна. 

Процедурата е направо ужасна – пръстът се поставя върху дървено трупче и фалангата се отдела с длето за камъни. После отрязаната част се изгаря заедно с мъртвеца. В този ден жената има позволение да не работи.

Още един траурен обичай на това племе – лицата се покриват с бяла глина и не се мият. Маската се носи докато си падне сама.

 

Жителите на племето караваи измислили особен начин да отличават омъжените жени от другите. След сватбата, изгарят с нагорещени раковини гърдите и ръцете на булката. Така отдалеч си личи, че красавицата е заета.

Архипелаг Ментавай, остров Сиберут

Архипелаг Ментавай, остров Сиберут

Вдовиците от племето могат да се омъжат повторно, но преди това трябва да направят татуировка на тялото си в знак на траур по първия мъж. Татуировката се прави от шамана и продължава повече от един ден. Цветът на рисунката се докарва с въглен и захарна тръстика.

Още един ужасен обичай от това племе – зъбите на момичетата, готови за женитба се подострят и това също е вид разкрасяване.

Борнео

Борнео

Жените от племето даяки-каян смятат ушите за най-красивата част от себе си. Това е причината да разтягат ушната си мида до максимум. Процедурата по разпъването започва още от ранна възраст с малки халки докато се достигне до зряла възраст и на ушите се носят килограми метал.

Бразилия

Бразилия

Индийците от племето майорун имат собствени начини за грижа за кожата. Те мажат лицата си ежедневно с плодове очоте, които ги защитават от комари и слънчевите лъчи.

Младежите от това племе се разкрасяват със сламки от различни треви, които забождат в дупчици, пробити в носа и брадичката.

Нова Гвинея

Нова Гвинея

Тук раковините в носа имат смисъла на ордени и пагони за воините. Носовата преграда се пробива още в детска възраст, а по-късно раковините се залепват там със смола.

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner