Тайните на Черно море

Тайните на Черно море са необятни. Обикновеният човек е свикнал мисълта за морето да приключи, с приключване на почивка, но това не трябва де така. За Черно море има невероятни факти, които всеки българин е добре да знае.


Нека започнем с името му и разберем защо "нашето" море се нарича черно. Един от митовете разказва, че гърците му дали това име, заради факта, че е негостоприемно. Други източници твърдят, че турците са дали името на морето, защото изгубили твърде много хора в неговите води. Тогава те му дали името "Kara", което означава черно на турски.

Черно море има дълбочина 2212 метра, а площта му е четири пъти по-голяма от тази на страната ни. Явява се важен център, свързващ два континент - Европа и Азия. Играе ролята на граница на шест държави - България, Турция, Румъния, Русия, Украйна и Грузия.

Друг интересен факт, свързан с нашето прекрасно Черно море, е една легенда, която казва, че планината Арарат, която се намира в Източна Турция се приема за мястото, на което Ноевият ковчег е акостирал след потопа, за да може да продължи живота на Земята.

Видът на водата е поредният уникален факт свързан с природния басейн. Водата в Черно море е безкислородна. Той е най-големият природен басейн, който се състои от много слоеве вода, които никога не се смесват помежду си. Благодарение на този факт, във водата могат да се съхраняват предмети без огромни щети по-дълго време. В дълбочините над 200 метра няма живот, защото сероводородната концентрация е огромна и не дава възможност да прониква кислород. Оттук се носи и поредната легенда на древните за Черно море, че смъртта живее на това място, в най-дълбоките води на необятното море.

Друг факт е свързан с липсата на ниски или високи приливи и отливи. Това е причината Черно море да остава винаги на едно и също ниво.

Дори в нашето Черно море има острови, макар, че са много по-малко, отколкото в други морета. Открояват се около десет малки островчета, които са достатъчно природно богатство, заради богата флора и фауна, която притежават. Например, на снимката ще видите остров Света Анастасия.

Ако статията ви е заинтригувала, споделете я с вашите приятели в интернет!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner