Упражнението планк, извайва мускулите само за 4 минути на ден

Предизвикателството планк завладя света. Приемете го, и само за 4 минути ще изваете мускулите си до съвършенство. В тази статия ще ви обясня как да стане и ще ви покажа нагледно как 4 минути на ден вие сте способни да сътворите чудеса с вашето тяло.


Страхотната форма е трудна за постигане, защото изисква преди всичко постоянство. Няма как стане от днес за утре. Но има начин постоянството да бъде в рамките на 4 минути на ден. Помислете си какво ще ви коства да приемете предизвикателство и да го изпълнявате само по 4 минути на ден? Абсолютно нищо! За 4 минути вие дори кафе не може да си направите. 4 минути на ден може да отдели всеки, без значение от ангажиментите...

Какво ще спечелите, ако отделите 4 минути на ден от вашето ценно време?

1. Дисциплина - Да, тези 4 минути на ден ще изградят вашата дисциплина, нещо, което несъмнено ще ви е от полза, когато решите да предприемете друго предизвикателство, освен това ще ви е от полза във всеки един момент от ежедневието.

2. Топите мазнини - Само 4 минути на ден са необходими да ускорят метаболизма ви и да започнете да топите излишните мазнини.

3. Извайвате мускули - Вие не само ще топите мазнини, но и съвсем скоро мускулите ви ще станат по-издължени и по-релефни. И всичко това само с 4 минути на ден.

4. Здраве - Ще постигнете не само съвършена форма, но и ще я усещате. Уви, само един човек, който тренира редовно знае какво значи това. В даден момент, усещането, че си в супер форма ти дава крила, в буквалния смисъл. И всичко това само за 4 минути на ден.

5. Удовлетворение - Освен физическите предимства на упражнението планк, вие ще получите емоционално и психическо удовлетворение. Ще бъдете доволни от себе си, ще се харесвате повече, ще добиете по-голямо самочувствие, което ще се забележи от околните. Затова не се изненадвайте, ако ви каже, че изглеждате страхотно... Това се постига само с 4 минути на ден.  

Успях ли да ви мотивирам достатъчно, за да продължите напред? Осъзнахте ли колко много може да спечелите, ако отделите само 4 минути на ден за упражнението планк?

Какво ще се случи с тялото, ако приемете предизвикателството планк?

1. Издръжливостта ви ще се подобри

Упражненията планк са идеални, тъй като натоварват всички основни мускули, в това число седалищните, коремните и тези на ръцете. С работата върху тези мускули, вие работите както за външния вид на вашето тяло, така и за издръжливостта и силата на цялото тяло. За какво ви е перфектно тяло, когато няма да имате сили да се помръднете или от най-малкото натоварване ще сте като пребити? Постигането на добра форма е комплексно развитие на физиката, силата и издръжливостта. Ако липсва едно от тези неща, вие просто не сте в добра форма.

Например тренирането на напречния коремен мускул (това е най-дълбоко разположеният мускул в коремната област, който е от основно значение за тази област и отговаря за поддържането на пояса и балансира вътре коремното налягане) ще ви даде възможност да вдигате тежки предмети без усилия и без допълнителни травми. 

Тренирането на правия коремен мускул (това е коремната стена отпред) ще подобри визията след известно време и формата ви. Това е мускула, който отговаря за т.нар. плочки.

Външния кос мускул (намира се встрани, от двете страни на корема), който ще се погрижи вашата коремна област да бъде идеална, но и ще бъдете по-стабилни, когато се завъртате или навеждате. 

И стигаме до последния пример със седалищните мускули, с чиято тренировка ще придадат на дупето ви идеална форма и ще поддържа гърба ви здрав. 

Посочените примери са само част от мускулите, които ще тренирате, ако приемете предизвикателството планк само 4 минути на ден.

2. Ускорявате метаболизма

4-те минути на ден, са наречени предизвикателството и това не е случайно. Упражнението планк предизвиква цялото тяло. Само с 4 минути на ден, вие ще горите повече калории, отколкото с класическите коремни преси. Тренирането на мускулите, които участват в планковете ти гарантират по-голям разход на енергия. Това е много подходящо за хора, чиято работа е свързана със седене по цял ден. И най-накрая, но не по важност, увеличения разход на енергия ти гарантира и ускоряване на метаболизма, а знаете какво означава това - Отслабване!

3. Ставате по-гъвкави 

Много хора подценяват това предимство, тъй като го мислят за нещо незначително, но това не е така. Гъвкавостта на тялото е от изключително значение за добрата форма. Например едно гъвкаво тяло страда по-рядко от контузии. Освен това неговите движения са много по-фини, отколкото на тяло, което не е толкова гъвкаво. Добрата гъвкавост означава също тяло като "перце", а обратното липсата на гъвкавост ви кара да се чувствате тромави като слон. 

С планковете, само с 4 минути на ден, ще добиете гъвкавост, за която мечтаят всички спортисти. Упражненията уголемяват и разтяга абсолютно всички задни мускули, така вие ги извайвате и те стават фини, съвършени и разбира се супер гъвкави.

4. Коригирате стойката 

Упражнението планк ще ви помогне да придобиете по-добро самочувствие или ще подобри вашето. Ако има нужда стойката ви ще се коригира, благодарение на добре поддържаните коремни мускули. Знаем колко е важна правилната стойка. Освен, че ако сте изгърбени корема ви изпъква и ви загрозява тотално, но говори и за липса на добро самочувствие. Излъчването е коренно различно, когато вървите по улиците с гордо изправени рамена, идеална походка и осанка. След такава гледка хората винаги обръщат глава, за да погледнат отново човека минал покрай тях с реално самочувствие. Добрата стойка ще ви придаде онова харизматично излъчване, зад което стои не физическата красота, а онова неуловимо очарование, което много малко хора го притежават. Тайната му е в доброто излъчване.   

5. Подобрявате баланса

Чудите се, как ще разберете дали имате добър баланс? Просто е! Застанете на един крак и обърнете внимание колко време може да се задържите така. Ако започвате да залитате почти веднага или след няколко секунди, това означава, че балансът ви има нужда от подобряване. А това означава, че коремните мускули не са силни, не са във форма и не могат да се справят с простата задача да ви задържат на едно място. Балансът е важен, защото освен всички други ползи, вие трябва да разчитате на тялото си в екстремни моменти. В противен случай, някой път ще се случи да загубите равновесие и вместо баланса да ви помогне, липсата му ще ви търкулне като топка, там където не трябва. С добрия баланс, се подобряват и подсъзнателните рефлекси. Излишно е да споменаваме и те колко са важни. Затова да повторим. Само 4 минути на ден... 

6. Превенция срещу гръбначни проблеми

Стана ясно, че планковете тренират мускулите до съвършенство. Те стават здрави и силни, но също така не натоварват гърба, така както други упражнения. Освен това планковете намаляват напрежението и болките в гърба, заздравяват мускулите му и гърба ви се превръща в здравата опора, която трябва да бъде. 

7. Стимулирате мозъка и мисловната дейност

Упражнението планк е уникално и заради ефекта, който има върху нервите. Настроението ви се подобрява, а както споменахме това е един факторите за добро самочувствие и харизматично излъчване. Нека обясня как точно планковете действат на мозъчната дейност. По-горе споменахме за разтягане на мускулите като резултат от упражнението. Тук се крие връзката на мозъка с планк тренировката. Разтягат се и тези мускулни групи, които са пряко свързани с напрежението и стреса в тялото. 

Ще попитате какво означава натрупване на стрес върху мускулите? Факт е, че и мускулите не са застраховани от липсата на стресиране, особено когато сте обездвижени, седите по цял ден на компютъра, постоянно се изгърбвате, мускулите ви се хващат от стоенето в една поза..., да продължавам ли? Всичко това е стрес за мускулите, който вреди на вашето здраве!

Хубавата новина е, че планк тренировките ще се погрижат за мускулите ви, като по този начин се стимулира и добрата мозъчна дейност. Планковете успокояват мозъка. Толкова са мощни, че имат и способността да се преборят с депресия и тревожност. Само с 4 минути на ден...

Планк упражнението, което покори света

Показах ви как страхотното тяло и добрата форма могат да зависят от 4 минути на ден. Те зависят от вас. Затова приемете предизвикателството планк и се присъединете към милионите хора по света, които вече го практикуват.

Пред вас стои упражнението, което се нарежда на първо сред идеалните, влияещи и укрепващи средната част на тялото.

Как се изпълнява планк?

Планк упражнението има много разновидности, затова по-долу ще видите видео на базовото упражнение и видео, показващо всички останали видове. 

Ето базовата поза планк:

В превод упражнението планк, означава плосък или дъска, което идва от позата, която трябва да заемете. Разгледайте снимката и видеото. Ако сте начинаещи и не сте в добра форма започнете като задръжте в базовата поза 20 секунди, и така постепенно увеличавайте докато стигнете 4 минути. Не бързайте. Нормално е това да стане за месец, но не е нормално да стане за ден или седмица! Пресилването няма да ви помогне, затова действайте умно.

Правилната поза е много важна в случая. Заема се поза за лицева опора. На земята поставете дланите и лактите, които трябва да образуват ъгъл от 90 градуса. Горната част на тялото трябва да е идеално изпъната, дори когато вече сте на лакти и пръсти. Задръжте в правилната поза, толкова колкото можете, без да се претоварвате и дишайте дълбоко.

Ето и вариациите на планк упражнението. Те не са за начинаещи.

Приемете предизвикателството планк и го споделете с вашите приятели в мрежата!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner