Японски градини, от които дъха ти спира

Елате с мен на едно цветно приключение в Япония и ще ви покажа местата, на които е събрана цялата красота на Земята. Тук се намират най-впечатляващите градини в света.


Hitachi Seaside Park

Това е най-красивата градина в света. Тя впечатлява със своите огромни размери и неповторимите гледки изпълнени с цветя, от които не можеш да откъснеш поглед. Всичко е толкова цветно през цялата година, че е невъзможно да ви препоръчам период за посещение. Когато и да посетите мястото, вие ще бъдете посрещнати от неземна красота, сътворена от милиарди цветя.

Хитачи е крайморски парк, който се намира в Хитачинака, префектура Ибараки. Наричат го крайморски, защото на близо е плажа Ajigaura. Преди да бъде превърнат в изумителен цветен парк, през 1991 година, мястото е било военна база на САЩ. Но японците са много добри в използването на свободни площи и решават върху "скромните" 3.5 хектара да създадат градини за чудо и приказ. И точно по японски, успяват! Всеки сезон градината представя различни цветя. Едни от най-впечатляващите са пролетните сини немофили, които обикновено наброяват 4.5 милиона цветя. Като добавим още милион нарциси в блестящи жълти нюанси, поне 160 вида лалета, можете да си представите за какъв цветен мащаб става въпрос. И това е само през пролетта... В официалния сайт на парка има календар с цъфтежа на цветята, ако искате да се насладите на по-специален вид. Конкретно за синята немофилия, цъфтежа е от април до май.

Лятото ще се насладите на градини пълни с рози, полета с червени макове и уханна лавандула. През есента червената трева и десетките видове маргаритки акомпанират на целогодишните бели нарциси. 

Освен всичко споменато, полята и градините обсипани с цветя са допълнени от атракционен парк, който включва скоростни влакчета, виенско колело, семеен голф парк, страхотен лабиринт създаден от естествени храсти, множество магазини и разбира се осем ресторанта с разнообразна храна.

Ashikaga Flower Park

Паркът Ашикага е известен с едно прекрасно чудо на природата - огромна глициния на възраст 144 години. И като казвам огромна, имам предвид буквално. Разклоненията на храста се простират на 1990 кв.м. И дори това не е най-голямата глициния в света. Паркът обхваща територия от 8.2 хектара изпълнение с хиляди красиви цветя. В рамките на една година се оформят осем тематични групи. Въпреки красотата наситена през цялата година най-красив е парка през пролетта, защото тогава цъфтят глициниите, а те са кралиците на парка. Божествена красота от април до края на май. По това време глициниите в парка са няколко хиляди. 

Между другото, по-горе споменах, че глицинията в парка Ашикага, не е най-голямата. Най-голямата се намира в САЩ, щата Калифорния, в Сиера Мадре, която заема 4000 кв.м. и тежи 250 тона. 

Ето тук може да прочете за най-красивите дървета в света, също и да разберете кои са най-старите дървета в България

Kawachi Fuji Gardens

Това е вторият по популярност парк в Япония свързан с неземната красота на глициниите и оформените цветни тунели от нея. Намира се на 5 часа от Токио с бързия влак, което означава, че реално е доста далече и с друг превоз не ви препоръчвам да я посетите (в случай, че тръгвате от Токио). Като вземете предвид, че със стрелата, 8 часов маршрут с кола се взима грубо за 3 часа, може и сами да направите простата сметка колко е далече и кой е най-удобния превоз.

В градините Кавачи царицата също е глицинията и по-точно оформените от нея цветни тунели в лилаво-розови оттенъци. Паркът е сравнително малък и като че ли местните го пазят в тайни. Затова без подробен план няма как да го намерите.

Много атрактивно място е също специално създадения тунел, дълъг 80 метра, който ви потапя в едно незабравимо цветно предизвикателство от глицинии подредени в цветовете на дъгата. 

И споменавайки тунели от цветя, тук можете да се запознаете с най-хубавите в света: Най-зашеметяващите цветни тунели в света

Kenrokuen Garden

Градината официално се нарежда сред най-прелестните в страната, която олицетворява рая и спокойствието. Намира се в Ишикава и впечатлява не с цъфнали цветя, а с прекрасни дървета. Тук ще видите 40 вида черешови и кайсиеви дървета, които щом цъфнат ви пренасят в една красива бяло-розова приказка. 

Както всичко друго в Япония, и тук името на парка не е случайно. Думата "roku" означава числото шест и ви казва от далеч какво може да очаквате от невероятното място. Това са шестте закона на японското градинско изкуство, а именно, уединение, простор, античност, строителство, вода и красота. 

Пространството е налице. Паркът заема 11.4 хектара и е разположен на прекрасните хълмове в централната част на Каназава. За да придобие настоящия изумителен стил са били нужни 150 години, за да има от всичко, прекрасни дървета, скали, водопади, мостове, тревни площи, цветя и разбира се подходящи пътеки за посетителите.

В Kenrokuen Garden, изкуственото езеро, семплите къщички и хълмове са сякаш пръснати случайно из парка. Бъдете сигурни обаче, че ще ги намерите на правилните места. Просто в държава като Япония няма случайни неща... Точно затова има и толкова много градини и паркове, като се има предвид ограниченото пространство, с което разполагат. Ако японците разполагаха дори само с междублоковите пространства на българите, то страната ни щеше да е цветен рай в буквалния смисъл!  

Цъфналите дървета през пролетта са изумителни, последвани от красивите азалии и ириси в началото на лятото, а през есента цветната картина придобива червено-жълти цветове, каквито могат да се видят в изобилие само в Япония през есента. Зимният пейзаж на градината също не е за пренебрегване, особено когато снега е покрил всичко наоколо. Всеки ноември месец клоните на боровете в градината се връзват, за да удържат тежината на снежната покривка и да не се счупят.

Rikugien Gardens

Поредната прекрасна градина, благодарение на хората и посетителите, които се грижат да я запазят все така прекрасна. Намира се в Токио, създадена през 1700 година от Yanagisawa Yoshiyasu (Янагисауа Йошияцу). В центъра на градината има огромно езеро, гористи местности, острови, изкуствени хълмове и разбира се няколко типично японски къщи за чай (какво е японска градина без тях).

Името на парка означава "Градината на шестте поеми". Всъщност цялата местност изобразява по уникален начин миниатюри на сцени от 88 популярни поеми. 

Пригответе си един свободен час, ако искате да обиколите цялата градина с бавно темпо. Има възможности за това, благодарение на предвидените пътеки за посетителите. 

На една от снимките ще видите прочутия в парка мост Togetsukyo Bridge, който е абсолютна прелест през есента, когато кленовите дървета около него го обгръщат в прекрасни червени цветове. Кленови дървета има и в други части на парка. Те са изключителни в периода от ноември до декември.

Паркът предлага изключителни гледки и през пролетта, когато е изпълнен с красиви цъфнали дървета. Най-впечатляващите по това време са разбира се черешовите през март и април, а след тях азалиите от април до май.

Ryoanji Temple

Това е "Храма на спокойния дракон". Намира се в Киото, една от древните столици на Япония. Изключително красив и поддържан град изпълнен с история. Между другото в района на храмовете има обикновен парк с големи алеи, в който сърнички се разхождат свободно и човек може да ги докосне без проблем. Много е приятно изживяването. 

Градината Ryoanji е собственост на училището Mioshin-ji, в което се следват принципите на Дзен-будизма. Това прави и градината уникална, камъните в нея, повечето от които датират от 15 век. Подреждането им е уникално, защото както и да застанете не може да видите всичките 15, виждате само 14. Усещането на това място е уникално. Според учените човек усеща могъществото на дърво, а подредбата им наподобявала именно на дърво. Според древна японска легенда, само човек получил провидение може да види и 15 камък.

Korakuen Garden

Korakuen Garden датира от 1687 година по заповед на Ikeda Tsunamasa. Завършена през 1700 година и до днес облика й не се е променил. След пораженията през Втората световна война отново възвръщат класическия й облик, а през 1952 официално е призната и е поставена под закрилата на културното наследство. 

Това е поредната градина, в която целогодишно може да се насладите на прекрасни градини. Веднъж стъпите ли на това място, съзнанието ви ще остане тук завинаги. Първите цветя, които ще ви посрещнат през март, са черешовите дървета. После следват няколко вида азалии, розови храсти, японски ириси, прекрасен лотус, изпълващ цяло езеро, японска детелина, 250 кленови дървета с червени оттенъци през есента, камелия, която цъфти през зимните месеци, японска камелия, нарциси и прекрасни дървета японски бахар, цъфтящи в жълти цветове.

Това са само малка част от прекрасните японски градини, на които можете да се насладите докато сте в Япония. Твърде много са, за да ги опиша детайлно, но тези, за които ви разказах тук са наистина уникални и прекрасни. Заслужава си човек да се потопи в подобна красота, макар и само виртуално.

Харесаха ли ви градините? Споделете ги!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner