Защо е необходим Самолетен режим по време на полет?

Смартфоните и таблетите разполагат с така наречения "Самолетен режим", който задължително трябва да се включи по време на полет.


Ако сте от хората, които редовно пътуват със самолет вероятно сте забелязали, че веднага щом се качите на борда, пилотите молят пътуващите да сложат мобилните си устройства на "Самолетен режим" ("Airplane Mode" или "Flight Mode"). Това е режим, който преустановява всякакви входящи обаждания и текстови съобщения. Изключват се също GPS, Wi-Fi и Bluetooth екстрите.

Малко от нас се замислят какво всъщност се случва, в случай, че някой пасажер пропусне да направи това, било то умишлено или не? Основната причина за това е от гледна точка на сигурността на полета, на пасажерите, пилотите и обслужващия персонал. Преносимите устройства пряко влияят върху комуникационните системи в летателните устройства. В случай, че не са самолетен режим, а на активен, има вероятност да предизвикат шум в слушалките на пилотите. Това може да наруши техния комфорт и концентрация по време на пилотиране, от което зависи живота на всички в самолета. 

Кратките текстови съобщения също влияят на комуникационните системи и има опасност да се прекъсне радиовръзката между трафик контрола и пилотите. 

Следващият път, когато се качите в самолет задължително минете на самолетен режим. Факт е, че съвременните самолети са създадени така, че подобни странични ефекти да не влияят фатално, но си остава риска от шумове, които биха разсеяли  и най-концентрирания пилот. 

Хубавото в случая е, че докато сте в самолетен режим може да си включите отново следните екстри FM радио, Bluetooth и Wi-Fi. Това става обаче след включване на самолетен режим. Просто отидете в настройките на преносимото устройство и включете това, което ви трябва. 

Лошото е, че въпреки официалното позволение за ползване на тези екстри, докато сте в самолетен режим, по-вероятно е да ви помолят да си изключите устройството.

Статията Ви е харесала? Споделете я!

Запиши се по Email за Pozitiven.com

Въведете своя Email за да получавате най-позитивните истории:

Delivered by FeedBurner